In welke dingen investeren als startende ZZP’er? 

Ieder jaar stijgt het aantal mensen wat hun loopbaan voortzet als ZZP’er nog steeds. Iets wat ook goed te begrijpen is, want het is een heerlijk gevoel van vrijheid. Geen verantwoording meer schuldig aan een baas en ook vaak een hoger salaris, mits de zaken natuurlijk goed gaan. Maar voordat je aan die winst toe bent, moet je ook als ZZP’er wel de nodige investeringen doen. Nu verschilt de omvang en de aard van de kosten natuurlijk zeer sterk per beroep, maar er zijn wel een aantal basisprincipes die goed zijn om te kennen. Welke dat zijn? Lees snel verder. 

Goed bereikbaar 

De vrijheid die gepaard gaat met het zelfstandig ondernemerschap kent natuurlijk niet alleen maar voordelen, er zijn ook nadelen. Je bent van begin tot eind verantwoordelijk en kunt zaken vaak niet meer op leidinggevenden of collega’s afschuiven. Dat zorgt er ook direct voor dat je werktijden veranderen en vaak ruimer zijn dan dat ze daarvoor waren. Goed bereikbaar zijn als ondernemer is dan ook een must. Een smartphone met onbeperkt internet is dan ook geen luxe, maar een must. Alleen hiermee weet je zeker dat je altijd voor klanten en leveranciers bereikbaar bent en aan het einde van de maand niet een onverwacht hoge rekening kunt verwachten omdat je over je limiet heen bent. Een smartphone met goed internet en ongelimiteerde data; dat wil je! 

Verzekerd op pad 

Als ZZP’er ben je helemaal verantwoordelijk, van begin tot einde. Het is dan ook raadzaam om met een expert te kijken naar de verzekeringen die jij nodig hebt. Niet alleen de verzekering wanneer jezelf iets overkomt en daarmee je inkomen wegvalt, maar ook de verzekering wanneer je vanuit jouw bedrijf schade aanricht. Iets wat je hoopt te voorkomen, maar een gevaar wat wel altijd op de loer ligt. Wanneer je bedrijf eenmaal lekker op stoom komt, is het ook goed om direct over je pensioen na te denken. Iets wat net als verzekeringen niet meer automatisch wordt geregeld nu je uit loondienst bent.  

De bonnetjes 

Als ZZP’er gaan er ook hele andere zaken spelen op het gebied van belasting en fiscaliteit. Je zult zelf aangifte bij de Belastingdienst moeten doen en daar komt veel bij kijken. Wanneer je een goed en overzichtelijk programma hiervoor gebruikt, zul je zien dat ook jij dit waarschijnlijk grotendeels zelf kunt. Maar investeren in een goed boekhoudprogramma hiervoor is wel aan te raden, niet alleen omdat dit makkelijker is. Ook vooral omdat het je op lange termijn geld kan schelen. In dit programma kun je namelijk ook je aftrekposten noteren, met de welbekende (verplichte!) bonnetjes.  

Kortom; als ZZP’er starten is sterk aan te raden, maar het is niet iets wat zonder enkele investering kan. Let op bovenstaande algemene punten, naast de specifieke investeringen voor jouw beroep of bedrijfstak. Maar laat dit nooit een belemmering zijn voor jouw start, want als je eenmaal bent begonnen als eigen baas wil je waarschijnlijk nooit meer anders. En dat is iets wat iedereen zichzelf moet gunnen!