Het regelen van een uitvaart is een emotioneel en complex proces. Jij, als nabestaande, wordt geconfronteerd met het gemis en verdriet en waarschijnlijk heb je ook veel vragen waar je antwoord op wil. Om je op weg te helpen en de last te verlichten, vertellen we je in dit artikel welke aspecten er komen kijken bij het regelen van een uitvaart.
1. Voor houvast: stel een stappenplan op
Na het overlijden van een dierbare komt er van alles op je af. Naast het ongeloof, de shock en het verdriet moet er ook nog eens van alles geregeld worden. Alleen de uitvaart zelf is al een behoorlijke opgave. Gelukkig kun je veel doen om het makkelijker te maken voor jezelf. Stel een checklist uitvaart op van alle punten die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het bellen van de huisarts en het op de hoogte brengen van familie en kennissen. Zo kun je afvinken wat gedaan is en zal je niets vergeten. Dit is al een hele geruststelling.
2. Neem contact op met de uitvaartverzorger
Een van de eerste punten die op je lijstje zou moeten staan, is uitzoeken of de overledene een uitvaartverzekering had. Meestal weet je dit als nabestaande wel. Het is belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar, want deze kan een grote steun voor je zijn, vooral wanneer je een natura polis hebt. De uitvaartverzorger zal dan heel veel van de taken op je checklist uit handen nemen. Dit is een grote zorg minder en jij kunt je dan richten op het regelen van andere zaken en het omgaan met je verlies.
3. Wat zijn de wensen van de overledene?
Wilde jouw geliefde begraven of gecremeerd worden? Waren er wensen over specifieke details, zoals muziek, locatie of bloemen? Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de overledene had gewild, zodat je de laatste wensen van je dierbare kunt respecteren. Bij een vroeg, onverwacht overlijden kan het natuurlijk zijn dat dit onbekend is en dan moet je zelf hier een beslissing over nemen, door te bedenken wat hij of zij gewild zou hebben.
4. Bepalen van de locatie en datum
Andere belangrijke zaken die geregeld moeten worden, zijn het prikken van een datum en het bepalen van een locatie voor de uitvaart. Daarbij zijn er bepaalde factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de beschikbaarheid van de gewenste locatie en eventuele religieuze of culturele overwegingen. Het is vooral belangrijk om een geschikte plek en tijd te kiezen waar familie en vrienden kunnen samenkomen om afscheid te nemen.
5. Informeren van familie en vrienden
Mensen die ‘dichtbij’ stonden, zal je waarschijnlijk persoonlijk willen bellen of spreken om ze over het overlijden te vertellen. Verder is het natuurlijk gebruikelijk om een rouwkaart te versturen naar de personen die je voor de uitvaart wilt uitnodigen. Hierop staan alle benodigde gegevens, zoals de naam van de overledene, adres, plaats en tijdstip van de uitvaart en eventueel nog een extra, korte tekst over de overledene. Het kan fijn zijn om een familielid of vertrouwde vriend aan te wijzen als contactpersoon, die de taak op zich neemt om anderen op de hoogte te stellen.
6. Keuze voor een uitvaartdienst
De uitvaartdienst omvat verschillende elementen, zoals toespraken, muziek, video’s, gebeden en rituelen. Dit is afhankelijk van de achtergrond en voorkeuren van de overledene en jullie als nabestaanden. De uitvaartverzorger of begrafenisondernemer zal je helpen bij het organiseren van de dienst (of deze taak volledig van je overnemen) en je adviseren over passende keuzes.
7. Regelgeving omtrent begraven of cremeren
De wetgeving omtrent uitvaarten kan per land of regio verschillend zijn. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze regelgeving bij het regelen van een uitvaart. Je verzekeraar en begrafenisondernemer kunnen je hierbij helpen door alle benodigde documentatie en vergunningen te verzorgen.
8. Financiële aspecten
Een uitvaart loopt al gauw in de cijfers. Stel een budget op en zoek uit hoeveel en wat je van de verzekering vergoed krijgt. De uitvaartverzorger kan je hierbij helpen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de kosten en kun je doordacht beslissingen nemen die binnen je financiële mogelijkheden vallen.
9. Nazorg
Na de uitvaart is er vaak behoefte aan nazorg voor de nabestaanden. Rouwverwerking is een langdurig proces en professionele ondersteuning kan hierbij helpen. Ook het opruimen van de bezittingen van de overledene, zoals kleding, boeken en tijdschriften, kan bijdragen aan het rouwproces.
Het regelen van een uitvaart is een zware taak, maar met de juiste begeleiding en planning zal het proces soepeler verlopen. Elk afscheid is uniek en het is dan ook belangrijk dat er ruimte is voor persoonlijke keuzes en emoties. Door samen te werken met een ervaren uitvaartverzorger kun je ervoor zorgen dat de uitvaart recht doet aan de wensen van jouw dierbare en troost biedt aan jou als nabestaande!