//

Tijdschriften opbergen: tips en trucs

Tegenwoordig kan je veel magazines online vinden, maar dat betekent niet dat de echte tijdschriften van papier in Nederland zijn verdwenen. In verschillende huishoudens zal je een aantal tijdschriften op tafel of in de kast zien liggen.

Het is daarom zeker wel zinnig om het te hebben over manieren waarop je tijdschriften kan opbergen. Niet iedereen met dergelijke tijdschriften hoeft een abonnement te hebben. Velen doen namelijk aan het periodiek aanschaffen van tijdschriften. Bijvoorbeeld voorafgaand aan een vakantie of een weekendje weg, maar ook als een soort beloning of het inzetten van een dagje me-time. Lees gauw verder en ontdek op welke manier je je tijdschriften op een esthetisch aantrekkelijke manier kan wegwerken.

Waarom je Tijdschriften Opbergen?

Je zou kunnen denken: ik lees mijn tijdschrift en gooi het daarna weg. De kans is namelijk klein dat je alles weer opnieuw gaat lezen. Maar, we raden je aan dit niet te doen en er een plekje voor te vinden. Je kan ze namelijk op een later moment weggeven aan een ander. Bovendien kunnen sommige tijdschriften een toevoeging zijn aan je interieur. Een mooi tijdschriftenrek of een nette stapel tijdschriften is een decoratief element. Het geeft een persoonlijk tintje aan de ruimte.

En dat je het al gelezen hebt, hoeft niet te betekenen dat je er niks meer uit kunt halen. Misschien is er wel elke week een column die begint waar hij de vorige keer is geëindigd. Je hebt na een tijdje het hele verhaal ‘compleet’. Verder staat er veel inspiratie in de tijdschriften. En onthoud: je zoon of dochter vindt knutselen misschien wel leuk en wat biedt meer leuke knipsels dan een tijdschrift? Of misschien heb je wel een bullet journal, die je kan versieren met plaatjes uit tijdschriften. Wees je bewust van de mogelijkheden van tijdschriften en berg ze op in plaats van dat je ze direct weggooit.

Tips voor het Organiseren van Tijdschriften

Nu je weet waarom je de tijdschriften eigenlijk moet bewaren, zijn hier enkele handige tips om je te helpen bij het opbergen van je tijdschriften. Lees gauw verder om te ontdekken wat de tips inhouden.

#1 Sorteren

Stap 1 en daarmee tip 1 is natuurlijk het sorteren van je tijdschriften. Je kunt bijvoorbeeld alle modebladen bij lkaar houden, alle interieurtijdschirften apart opbergen, enzovoort. Het maakt gemakkelijk om het gewenste tijdschrift te vinden op basis van je interesse. In die categorieën kan je natuurlijk weer verder gaan met het sorteren op ‘merknaam’. Dus alle LINDA. bij de LINDA. en de opgespaarde National Geographic’s ook bij elkaar. Het voordeel daarvan is dat je dan ook gelijk sorteert op grootte, gezien deze niet altijd de standaard maten aannemen, zoals A4 of A5 formaat.

#2 Tijdschriften opbergen

Natuurlijk richten we ons in dit artikel met name op manieren waarop je je tijdschriften kunt opbergen. We geven verschillende manieren voor zowel kleine als grote verzamelingen.

Tijdschriftenrek

Een klassieke, maar populaire manier van opbergen is het gebruik van een tijdschriftenrek. Bij vele mensen hangt deze aan de muur of staat deze ergens tegenaan op de grond. Afhankelijk van je beschikbare ruimte en interieurstijl kan je hier een keuze in maken. Je tijdschriften blijven rechtop staan en daarnaast zijn ze gemakkelijk toegankelijk. We hebben verschillende foto’s ter inspiratie:

Een voorbeeld van een tijdschriftenrek aan de muur. Er zullen in dit specifieke rek niet veel in kunnen worden bewaard, maar het geeft wel een speelse look.
Een voorbeeld van een tijdschriften rek tegen de muur. Het voordeel hiervan is, is dat je deze makkelijk kunt verplaatsen. Mocht je je interieur regelmatig willen veranderen, dan raden we je aan voor iets dergelijks te kiezen.

Tijdschriften verwerken

Wanneer je niet meer van plan bent de tijdschriften te lezen, dan hoef je ze nog steeds niet weg te gooien. Op het internet zijn meerdere DIY’s te vinden, waar tijdschriften in worden verwerkt. Je bent hiermee goed bezig voor het milieu én je houdt er iets leuks aan over. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

Met tijdschriften die je aan elkaar bindt, kan je een leuk krukje maken. Als je het kussentje weglaat, dan heb je bijvoorbeeld een mooi (nachtkastje). Multifunctioneel dus, zo’n DIY van oude tijdschriften. Let er overigens wel op dat de tijdschriften een harde rug hebben en even groot zijn.
Door te rollen, krijg je weer een heel ander effect dat je met een DIY van tijdschriften kan creëren.

Grote hoeveelheden

In sommige gevallen zal iemand er tegenaan lopen dat er wel héél veel tijdschriften zijn. Ook hiervoor bieden we verschillende ideeën. Met de ene zal je ze nog wel zichtbaar houden, waar je bij het andere idee alles netjes wegwerkt. Waar je voor wil gaan, ligt aan je persoonlijke smaak.

Het gaat hier dan misschien wel om lp’s, maar dit soort kasten lenen zit ook perfect voor het opbergen van tijdschriften. Sorteer ze bijvoorbeeld op kleur of op merk en maak de look nog meer esthetisch aantrekkelijk.
In een dergelijke kast, maak je de tijdschriften onzichtbaar, maar toch zichtbaar. Het valt minder op en in plaats van de tijdschriften, valt de nadruk juist op de kast.

#3 Kwaliteit behouden

Om zo lang mogelijk de tijdschriften mooi te zijn, zijn er een aantal dingen waar je op zal moeten letten. Denk aan:

  • Het vermijden van zonlicht: op lange termijn kan het zonlicht de kleuren van de cover van het tijdschrift veranderen. Mocht het gaan om een editie waar je aan gehecht bent, houd het dan uit het zonlicht.
  • Rechtop bewaren: in principe wil je tijdschriften rechtop in plaats van gestapeld bewaren. Let er wel op dat je niet de tijdschriften laat ‘inzakken’ en dus strak wegzet.
  • Geen oortjes vouwen: we snappen dat je wil onthouden waar je iets hebt gezien, maar vouw geen oortjes. Kies er in plaats daarvan voor gebruik te maken van zoiets als labels.

Al met al zijn de mogelijkheden voor het opbergen van je tijdschriften eindeloos. Kies iets waar jij je prettig bij voelt en wat je mooi vindt staan. Weggooien hoeft niet, maar kan natuurlijk altijd, mocht je daar behoefte aan hebben.