//

Zo kan je de onderkant van pannen schoonmaken

Fervent kok, maar wat minder goed in schoonmaken? De kans is groot dat je lievelingspannen over de jaren heen goed vies zijn geworden. Wat nu?

In deze blog vertellen we je hoe je de onderkant van een pan kan schoonmaken. Zo krijg jij je pan weer glimmend en kan je het kopen van een nieuwe nog eventjes uitstellen. Wees gerust: het is niet heel erg moeilijk en het resultaat is verbluffend. Klinkt goed, toch?

Stappenplan

In dit stappenplan geven we aan hoe je de onderkant van je pan kan schoonmaken. Let op: we gebruiken verschillende schoonmaakmiddelen. Let dus goed op of je de x.1 of x.2 route volgt. Lees maar gauw door, dan wordt het vanzelf duidelijk.

Benodigheden

Voordat we dan echt beginnen, hier een aantal benodigdheden:

 • Een teiltje met heet tot kokend water
 • Afwasmiddel of baking soda
 • Schuurspons
 • Staalspons
 • Theedoek

Nu je alles hebt verzameld, is het tijd om het stappenplan te volgen.

Stap 1: Afkoelen

Laat de pan eerst volledig afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Dit voorkomt dat je jezelf verbrandt en zorgt ervoor dat het schoonmaken makkelijker wordt. Je kan natuurlijk ook het stappenplan volgen, zonder dat je hebt gekookt.

Stap 2: Verwijderen van etensresten

Schraap met een kunststoffen spatel voorzichtig de etensresten van de bodem van de pan af. Doe het rustig en voorzichtig, om te voorkomen dat je de pan beschadigt. We raden daarom af om dit met een mes te doen.

Stap 3.1: Water en afwasmiddel

Vul een bak met heet water en voeg een scheut afwasmiddel toe. Doe de pan in het water en laat een klein kwartiertje weken.

Stap 3.2: Water en baking soda

Vul een bak met heet water en voeg een scheut bakingsoda toe. Doe de pan in het water en laat een klein uur weken. Baking soda is een meer hardnekkig middel dan afwasmiddel en zal over het algemeen meer resultaat bieden.

Stap 4: Schrobben

Gebruik een schuursponsje om de bodem van de pan schoon te maken. Doe het rustig en voorzichtig om krassen te voorkomen. Mocht je iets grover geschut nodig hebben, dan zal een staalspons zijn werk goed doen. Let er wel op dat de kans op krassen hier aanzienlijk groter is.

Stap 5: Schoonmaken

Als laatste stap is het belangrijk om de pan in kwestie opnieuw schoon te maken, in schoon water met afwasmiddel. Je een goed beeld krijgen van in hoeverre de pan nu schoon is. Mochten er nog resten aanzitten, dan kan je bovenstaande stappen opnieuw volgen.

Stap 6: Ingebruikname

Als het goed is, straalt je pan weer als te voren. Je kan direct gaan koken of bergt de pan weer op, voor later gebruik.

Vermijden

Voorkomen, of in dit geval vermijden, is beter dan genezen. Om je pan in al haar glorie te laten bestaan, is het zaak de pan goed te onderhouden. We geven hier een aantal tips op het gebied van vermijding en onderhoud.

 • Tip 1: maak de pan direct na gebruik schoon. Gebruik je altijd de vaatwasser? Dan is het nog steeds beter voor de pan om het met de hand af te wassen. Dat geldt niet alleen voor de onderkant, maar ook
 • Tip 2: onderhoud op regelmatige basis je fornuis. De onderkant van je pan wordt niet zomaar vies. Waarschijnlijk bestaat een deel van de aangekoekte resten uit etensresten. Wanneer je je fornuis niet schoonhoudt, zullen de resten zich ophopen. Omdat het verbrandt, bijt het zich in de pan. Met name bij een inductieplaat zal je tegen dit probleem aanlopen.
 • Tip 3: denk aan gasten. Niks is zo vervelend als je gasten moet laten zien waar je kookt, wanneer je pannen erg smerig zijn. Het duidt op hygiene. Natuurlijk wil je je gasten zich op zijn best laten voelen.

Verschillende pannen

Nog even ter informatie: wat voor koekenpannen bestaan er eigenlijk. Want hoewel het schoonhouden van de onderkant één ding is, is het daadwerkelijk koken een tweede. We hebben koekenpannen van verschillende materialen op een rijtje gezet.

 1. Roestvrijstalen koekenpan: Een roestvrijstalen koekenpan is duurzaam en heeft uitstekende warmteverdeling. De pan is bovendien ‘vaatwasmachine-bestendig’ en geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie.
 2. Gietijzeren koekenpan: Een gietijzeren pan staat erom bekend dat het hoge temperaturen aankan. Gietijzeren pannen worden na verloop van tijd steeds beter, waardoor ze ideaal zijn voor het bereiden van steaks, braadpannen en andere gerechten.
 3. Koperen koekenpan: Deze pan schaf je aan om het responsieve en warmtegeleidende karakter. Dat houdt in hij snel opwarmt en gelijkmatig verwarmt. Ze zijn daarnaast prachtig om te zien en kunnen worden gebruikt op alle soorten kookplaten.
 4. Aluminium koekenpan: Een aluminium koekenpan is lichtgewicht en heeft een goede warmtegeleiding. De meeste in deze soort zijn goed betaalbaar en makkelijk schoon te maken. Aluminium koekenpannen zijn ideaal voor het bereiden van roereieren, pannenkoeken en ander voedsel dat snel moet worden bereid.

Een groot voordeel is het wanneer je pan een antiaanbaklaag heeft. Het is een coating die voorkomt dat voedsel blijft plakken. In praktijk betekent dat je minder vet nodig hebt bij het koken en dat de pan gemakkelijk schoon te maken is. Antiaanbaklaag pannen zijn ideaal voor het bereiden van delicate visfilets, eieren en andere voedingsmiddelen die gemakkelijk aan de pan blijven plakken. Om de laag zo lang mogelijk te behouden, kan je de pan met de hand afwassen.

Conclusie

Om te waarborgen dat je pan niet aan de onderkant aankoekt, is het zaak je er tegen te beschermen. In het kort komt het erop neer dat je alles zo schoon mogelijk moet houden. Eten kan niet verbranden en daarmee houdt je je pan zo schoon mogelijk. Bovendien geeft het een frisse, maar vooral hygiënische look. Je houdt gasten ermee te vriend.

Baking soda is het heftigste en meest effectieve middel dat je kan gebruik. Het middel in combinatie met een schuursponsje of een staalspons, zal wonderen doen. Ga aan de slag en je pan is weer zo goed als nieuw.