/

Welke verf is beter Histor, Flexa of toch een ander merk?

Of je nou een nieuw huis hebt gekocht of het liefst al je muren een nieuwe kleur geeft voor de leuk, verven moeten we allemaal wel eens. De twee meest verkochte merken zijn Histor en Flexa omdat deze beide goedkoper zijn dan de echte A-merken. Maar welke van deze budgetopties komt het beste uit de (verf)bus?

A-merk of B-merk?

Is een budgetverf voor de muren per definitie een slechtere muurverf dan van een A-merk? Deze vraag wordt veel gesteld door doe-het-zelvers en dat komt ook doordat je uit steeds meer verschillende merken budgetverf kunt kiezen. Het simpele antwoord is: ja. Verf van een A-merk is beter, maar ook en stuk duurder, dus de keus valt ook vaak op een iets goedkoper merk.

Neem Histor Monodek en Flexa Powerdek Muren en Plafonds. Beide zijn populaire budgetverven die vrij bekend zijn onder de doe-het-zelvers en dat is ook niet zo vreemd. De prijs maakt het leuk voor een klusje en de verf doet wat het moet doen: een andere kleur op geven aan een oppervlak. Waarom zou je daarom in plaats van goedkoop kiezen voor een verf van een A-merk zoals Sikkens, Sigma of Wijzonol?

Is een budgetverf af te raden?

In sommige gevallen is een budgetverf helemaal geen slecht idee. Met Histor of Flexa verf je simpelweg je muren in de kleur die je graag wilt hebben. Hoewel de xtra namen soms doen denken dat de verf goed dekkend is, zijn de power of monodek kleuren niet zo sterk als het goedje van Sikkens, Sigma of Wijzonol. Echter is in sommige gevallen een budgetverf voor muren prima. Denk bijvoorbeeld aan het verven van een studentenkamer of een huurhuis waarbij de duurzaamheid van de verflaag minder belangrijk is.

Flexa verf

Voor een liter muurverf van het merk Flexa betaal je rond de € 40 tot € 45. Iets duurder dan de huismerken maar goedkoper dan bijvoorbeeld Sikkens Alphacryl Pure. Deze pot verf kost maar liefst € 125 per liter. Een groot verschil in prijs en de grootste verschil kwaliteit is dat de dure variant hartstikke schrobvast en slijtvast is. Een duurzaam likje verf dus.

Voordelen van Flexa verf is dat het redelijk goedkoop is, waarbij de verf ook nog eens goed dekt. Wel is deze verf over het algemeen minder slijtvast. Daarnaast is deze niet tot slecht afwasbaar. Dit betekent dat je vlekken die op de muur komen er niet makkelijk vanaf kan poetsen.

Histor verf

Dan heb je nog de Histor verf. Wat is beter, Flexa of Histor? Het merk Histor staat gelijk aan Flexa, zowel met betrekking tot kwaliteit als prijs. Dit is echter een momentopname, want Histor blijft ook continu aan zijn kwaliteit werken. Toch is er wel wat over die kwaliteit te zeggen.

Een liter muurverf van Histor kost tussen de € 30 en € 35. Hiermee is Histor dus voordeliger dan Flexa. De kwaliteit is redelijk goed. De verf dekt redelijk in één laag, maar alleen wanneer de ondergrond ook goed is. Dat betekent dat je dus minster één laag grondverf onder de echte kleur moet doen, maar dat is in veel gevallen sowieso aan te raden. Zeker als je over een andere (erg aanwezige) kleur heen moet verven. Voordeel van Histor muurverf is dat ze verschillende varianten in het assortiment hebben.

Bijzondere verf

Nog een pluspunt bij Histor. Daar vind je een groter assortiment dan bij Flexa. Van muurverf tot robuuste lak, speciale finishlak voor deuren of plinten en zelfs grondverf, afbijt en nog veel meer. Eigenlijk heeft Histor wel alle soorten verf die je zoekt. Als je dus gaat verven met Histor en je zoekt later in dezelfde kleur een lak of een primer, zit je in ieder geval goed qua assortiment. Ook voor bijzondere effecten ben je bij Histor aan het juiste assortiment. Denk maar eens aan goud- of zilververf of schoolborden verf.

Heeft Histor ook nadelen? Ja, deze verf heeft wel nadelen. De kwaliteit is echt wel een stuk minder dan bij de duurdere varianten. In ieder geval is Histor wel altijd een betere keuze dan een huismerk lak of verf.

De opbouw van verf

Om het kwaliteitsverschil tussen professionele verf en budget verf te begrijpen is het belangrijk om te snappen waar verf van gemaakt is. Verf bestaat uit drie onderdelen: een vast gedeelte en twee vloeibare gedeeltes. Het vaste deel is de verfstof, oftewel het pigment of kleurstof. De vloeibare gedeeltes bestaan uit het bindmiddel (natuurlijke of synthetische hars of olie) en de verdunner (terpentijn of water). De verdunner verdampt uiteindelijk en is aan de verf toegevoegd om de verf soepeler en dunner te maken, zodat je het makkelijk kan aanbrengen op de muur, plafond of deur.

Verschillende kwaliteit tussen merken

Het verschil in kwaliteit tussen de merken zit dus in die samenstelling van basismaterialen. Elk verfmerk stelt zijn eigen verf samen met dure of goedkope materialen. Over het algemeen geldt dat hoe meer aandacht er aan het pigment van de verf is besteed, hoe beter de verf is en des te duurder deze uitvalt.

Een verf met een goed pigment dekt over het algemeen bij één laag. Dit in tegenstelling tot een verf uit de bouwmarkt waarbij je bij donkere en felle kleuren soms wel drie of vier keer moet verven. Zeker bij huismerken van de bouwmarkt of verf van bijvoorbeeld de Action kan dat voorkomen. Merken als Histor en Flexa zitten hier vaak wel boven, maar in één keer dekken zit er vaak ook niet bij met deze merken.

Duurzame verf

De laatste jaren zijn er steeds vaker ecologische verven op de markt. Deze milieuvriendelijke en duurzame verf is zo opgebouwd dat er geen chemische stoffen zijn gebruikt bij de samenstelling van de verf. Daarnaast is ook is de verf makkelijk biologisch afbreekbaar. In acrylverf zit bijvoorbeeld een laagje plastic en bij ecologische verf is dit vervangen voor andere grondstoffen. Een goede stap in de duurzame toekomst.

Ecologische verf is vergelijkbaar in prijs met andere kwaliteitsverven. Omdat het aanbod in ecologische verven steeds groter wordt, verbetert hiermee ook de kwaliteit van deze verf. Ook bekende verfmerken kijken steeds vaker naar hoe ze hun verf op een duurzamere manier, met zo min mogelijk chemicaliën, kunnen produceren.

Wat is beter, Flexa of Histor? De conclusie

Aan de hand van bovenstaande voor- en nadelen kun je het best zelf een conclusie trekken. Zowel Flexa als Histor zijn B-merken en hierdoor lager van kwaliteit. Je zou dus sowieso een paar keer met de roller over de muur heen moeten, maar als je toch al bezig bent, is dat vaak het probleem niet. Aan de andere kant zijn ze ook goedkoper dan topverf en moet je misschien wel meer blikken kopen voor hetzelfde stukje muur. Even goed uitrekenen dus hoeveel. Vierkante meters je moet schilderen.

Kiezen tussen Flexa of Histor blijft lastig, omdat ze nagenoeg gelijk zijn. Als puntje bij paaltje komt, is de verf van Flexa van een iets hogere kwaliteit. Beter dus dan Histor, maar ook net iets duurder. Per liter ben je met Flexa ongeveer € 0,50 tot € 1 duurder uit dan met Histor. De keuze is aan jou.