Welke nummers moet je negeren? Dit zijn de meest gevaarlijke landcodes

In ons digitale tijdperk worden we dagelijks geconfronteerd met telefoontjes van onbekende nummers. Sommige daarvan zijn legitiem, maar anderen kunnen gevaarlijk zijn. Het is essentieel om te weten welke nummers je moet negeren om jezelf te beschermen tegen scams, oplichting en andere ongewenste telefoontjes. Een van de manieren om hiermee om te gaan, is door aandacht te besteden aan de landcodes van de inkomende oproepen. In deze blog bespreken we enkele van de meest gevaarlijke landcodes die je wellicht beter kunt negeren.

 1. +231 (Liberia) Liberia heeft de reputatie een bron te zijn van veel frauduleuze telefoontjes. Oproepen van dit land kunnen vaak verband houden met verschillende vormen van oplichting, zoals de “Liberian Loterij” of valse financiële aanbiedingen. Het is raadzaam om voorzichtig te zijn met inkomende oproepen uit Liberia.
 2. +234 (Nigeria) Nigeria is berucht om zijn oplichtingspraktijken, waaronder de bekende “Nigeriaanse oplichting”. Deze oplichters proberen vaak mensen te verleiden met nepaanbiedingen, verzoeken om financiële hulp en andere frauduleuze activiteiten. Wees extra alert bij oproepen uit Nigeria.
 3. +420 (Tsjechië) Hoewel Tsjechië een prachtig land is, worden sommige inkomende oproepen met landcode +420 geassocieerd met telefonische oplichting. Deze oplichters kunnen zich voordoen als overheidsinstanties of bedrijven en proberen persoonlijke informatie of geld te verkrijgen.
 4. +375 (Wit-Rusland) Wit-Rusland is een land waarvandaan veel spamoproepen en oplichtingspogingen worden gedaan. Deze oproepen kunnen variëren van valse loterijwinsten tot financiële zwendel. Wees voorzichtig met oproepen uit Wit-Rusland en vertrouw niet blindelings op de informatie die je krijgt.
 5. +92 (Pakistan) Pakistan staat bekend om zijn overvloed aan robocalls en telemarketingoproepen. Hoewel niet alle oproepen uit Pakistan per se oplichting zijn, is het verstandig om terughoudend te zijn met inkomende oproepen met deze landcode.
 6. +86 (China) China is een enorm land met een bloeiende economie, maar het is ook de bron van veel telefoonfraude en oplichting. Oproepen met landcode +86 kunnen verband houden met frauduleuze investeringsmogelijkheden, nepvisa en andere vormen van oplichting.
 7. +7 (Rusland en Kazachstan) De landcode +7 wordt gedeeld door zowel Rusland als Kazachstan en wordt vaak geassocieerd met frauduleuze oproepen. Deze kunnen variëren van nepvacatures tot financiële oplichting. Het is belangrijk om kritisch te zijn bij inkomende oproepen uit dit gebied.

Daarnaast is +49 (Duitsland) ook nog ééntje die je moet onthouden. Hoewel het belangrijk is om op je hoede te zijn bij oproepen uit deze landcodes, betekent dit niet dat alle inkomende oproepen uit deze regio’s per definitie oplichting zijn. Er zijn legitieme redenen waarom je oproepen uit deze landen zou kunnen ontvangen, zoals zakelijke contacten, familie en vrienden, of legitieme overheidsinstanties. Het is echter van vitaal belang om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen potentiële oplichting.

Tips om jezelf te beschermen tegen gevaarlijke oproepen:

 1. Activeer een spamfilter: Veel smartphones hebben ingebouwde spamfilters die verdachte oproepen automatisch blokkeren.
 2. Gebruik apps voor het identificeren van bellers: Er zijn tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van onbekende nummers en het markeren van potentieel gevaarlijke oproepen.
 3. Beantwoord geen onbekende oproepen: Als je een inkomende oproep niet herkent, laat deze dan naar voicemail gaan. Legitieme bellers zullen meestal een boodschap achterlaten.
 4. Deel nooit persoonlijke informatie: Wees uiterst voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie, zoals financiële gegevens of wachtwoorden, via de telefoon, vooral met onbekende bellers.
 5. Wees sceptisch over aanbiedingen: Als een oproep te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Wees kritisch en doe je onderzoek voordat je op aanbiedingen ingaat.
 6. Meld verdachte oproepen: Als je een verdachte oproep ontvangt, meld deze dan bij de autoriteiten of bij je telefoonmaatschappij.

Het is belangrijk om alert te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen gevaarlijke oproepen. Terwijl sommige landcodes een verhoogd risico op oplichting met zich meebrengen, kunnen oplichters overal vandaan komen. Het is essentieel om altijd waakzaam te blijven en je gezonde verstand te gebruiken wanneer je te maken hebt met onbekende oproepen. Door deze richtlijnen te volgen, kun je jezelf en je financiële welzijn beter beschermen tegen telefoonfraude en andere vormen van oplichting.