Wat zijn de McDonald’s menuprijzen van 2024?

Iedereen doet wel eens een rondje door de McDrive, het is het lievelingseten van veel kids en ook een makkelijke snelle hap langs de weg of gewoon een guilty pleasure. Maar hoe zijn de prijzen van de Mac tegenwoordig? Kan je nog een burger halen voor een euro? We kijken naar de prijzen van het McDonald’s menu van 2024.

Burgers

Om maar te beginnen met de burgers. De Big Mac, de hardloper van de McDonald’s kost je in 2024 €7,-. Een Quarter Pounder, ook wel en kwart pond vlees (113 gram burgers) is ook €7,70. En een Double Pounder; twee keer 113 gram kost je €9,30. Je kan dus zeggen dat je met des te meer je bestelt, des te goedkoper het wordt. Verder geldt voor de burgers:

  • een Single Big Tasty kost €9,30
  • een Double Big Tasty kost €10,90
  • een McChicken kost €7,70
  • een Spicy McChicken kost €7,70,
  • een Homestyle Crispy Chicken Honey Mustard kost €9,95.
  • een visburger Filet-O-Fish kost je €7,70.

Snacks

Kleinere snacks zoals Mckroket of Chicken McNuggets kosten je een stuk minder. Je kan een McKroket halen voor €5,30. McNuggets kan je krijgen in de varianten met zes, negen of twintig stuks voor respectievelijke €3,60, €5,10 en €11,35. Ook zijn er Veggie Nuggets beschikbaar in negen of twintig stuks voor 5,40 en 8,80 euro. De kleine portie dus iets duurder en de grotere portie iets goedkoper. Dan is er nog Homestyle Chicken Tenders (met echte kip) voor €4,10.

Frietjes

Natuurlijk nog de bekende Franse frietjes in de rode doosjes. Ze zijn erin klein en groot en worden nog altijd gemaakt volgens hetzelfde recept. Een kleine friet kost €4,80 en een grote €5,45. Maar 65 cent verschil tussen klein (bij de Mac normaal) en groot. Dan kunnen we ons wel voorstellen welke maat jij gaat bestellen. Veel mensen vragen tegenwoordig ook om zoete aardappel friet, maar daar wil de Mac nog niet aan beginnen. Alle sauzen in een, tegenwoordig, zakje naast je friet, burger, nuggets of salade kosten €1,05.

Menu’s

Natuurlijk zijn er Happy Meals voor de kinderen. Alle varianten mogelijk zijn met speeltje €6,95 dus daar worden alle prijzen gelijkgetrokken. Ondanks dat al deze prijzen in dit artikel de losse prijzen van producten zijn, bestaan er natuurlijk ook menu’s en in het geval van McDonald’s zijn dat ook echte voordeelmenu’s. Alle producten los bestellen kan duurder zijn dan een menu bestellen. Soms ben je zelfs duurder uit zonder dat je überhaupt drinken hebt. Dat lijkt best gek, maar de prijs per product ligt los gewoon hoger omdat je er dan meer van moet verkopen. De meeste menu’s liggen qua prijs tussen de bijna veertien en iets meer dan zeventien euro, afhankelijk van hoe ‘groot’ je bestelling is.

Drinken

De meeste dranken kosten op dit moment €4,80 zonder onderscheid tussen normaal light of zero. Er zit alleen verschil in prijs al het gaat om grotere of kleinere bekers. Een medium of grote Cola geeft natuurlijk wel wat prijsverschil: €4,80 voor een medium en €5,30 voor een grote. Chocomel en Fristi, vooral gewild bij kinderen zijn met €4,25 iets goedkoper dan andere frisdranken. De smoothies zijn dan weer iets duurder met een prijs van €5,75 en voor de iced koffies geldt idem dito De bekende en altijd lekkere milkshakes van de Mac beginnen bij €5,40.

Afhankelijk van of je er voor kiest om een statiegeld beker, zullen de prijzen nog eens met ongeveer een euro zijn verhoogd.

Wraps/ salades

Ook heeft de McDonald’s gezonde salades voor degenen die liever geen ‘echte McDonald’s maaltijd’ eten. Een salade in plaats van een burger en frietjes kan ook een fijne maaltijd zijn, afhankelijk van waar je zin in hebt. Bij de Mac zijn er twee soorten salades te krijgen: de Chicken Salad Honey Mustard en de Veggie Chicken Salad Honey Mustard. Beide komen ze neer op een prijs van €7,90. McWraps kosten meestal €9,60, ongeacht van wat je erin hebt.

Vega en vegan

Er wordt steeds meer vegetarisch en ook veganistisch gegeten. Ook bij McDonald’s hebben ze die trend opgepakt. Een goede zaak natuurlijk. Zo blijft er voor iedereen wat lekkers te halen bij de Mac. De prijzen van de vegan producten zijn gelukkig niet altijd hoger. Tevens zijn niet altijd alle producten beschikbaar. Zo was de vegan McPlant er eerst alleen als testproduct in Nederland.  

Veggie Homestyle Crispy Chicken Honey Mustard is €9,95. Veggie McWrap Honey Mustard kost je €9,50. Veggie McChicken is nu €7,70. Des te korter de namen worden van de veggieburgers, des te lager te prijzen, lijkt een grappige toevalligheid (die toevallig ook bij andere burgers zo lijkt te zijn)

McApp

Voor de Macfans die de app al hebben, zal het geen nieuws zijn dat je met de app altijd kortingen bij kan houden, punten kan sparen en persoonlijke korting bij elkaar kan ‘eten’. Klink heel mooi, maar in principe is het heel simpel. Je ziet de meest actuele prijs voor producten. Je kan alvast een kijkje nemen in de menukaart en sparen voor kortingen.

Duurder dan 2023?

Zoals elk bedrijf, heeft ook de McDonald’s last van de afgelopen crisistijden. Neem bijvoorbeeld de coronacrisis, de energiecrisis en nu ook de inflatie. Denk bijvoorbeeld aan de olie welke een stuk duurder is geworden. Dat zijn heel per dag, per vestiging, heel wat euro’s meer voor alleen al frietjes. Dan hebben we het nog niet eens over de energiekosten om een filiaal open te houden. Dan is het kiezen tussen hogere prijzen voor burgers en milkshakes of tasten in de reserves van het bedrijf. Een kleine stijging in de prijs is dus eigenlijk heel normaal voor deze tijd.

Verschillende prijzen

Heb je wel eens verschil gemerkt in de prijs van hetzelfde product terwijl je in een andere regio was? Dat kan kloppen. Alleen voor acties en aanbiedingen worden de prijzen landelijk gecommuniceerd. Voor alle andere producten mogen de restaurants, binnen een bepaalde marge, zelf de prijzen bepalen. Best apart, maar het kan dus zijn dat de prijzen niet altijd overeenkomen met een McDonald’s uit jouw buurt of een prijslijst op internet.

McDelivery

Een van de grootste veranderingen de afgelopen tijd is toch vooral dat de Mac ook in Nederland is gaan bezorgen. McDonald’s werkt samen met verschillende bezorgservices zoals Uber Eats, maar ook Thuisbezorgd. Afhankelijk van waar je woont (Nederland of buiten Nederland) zijn dit verschillende platforms. Prijzen in de app voor een delivery zullen hoger uitvallen dan de prijzen in het restaurant zelf. Dat komt voornamelijk door de bezorging en marketing om gezien te worden op die platforms. Soms kan je wel rekenen op een extra toeslag van 20 tot 25 procent per product.