brown bottle on table

Waar zijn amberblokjes van gemaakt?

Amberblokjes zijn al eeuwenlang geliefd om hun betoverende geur en prachtige uitstraling. Ze worden vaak gebruikt als natuurlijke parfums en decoratieve stukken, maar weet je eigenlijk wel waar deze mysterieuze stukjes amber van gemaakt zijn? In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong en samenstelling van amberblokjes om het geheim achter hun charme te ontrafelen.

De Herkomst van Amber

Voordat we in de samenstelling van amberblokjes duiken, is het belangrijk om te begrijpen waar amber zelf vandaan komt. Amber is een organische edelsteen die ontstaat uit gefossiliseerde hars van naaldbomen, zoals de Pseudolarix amabilis, die voornamelijk in het Oostzeegebied groeit. Deze hars droogt en hardt uit tot amber gedurende miljoenen jaren, waardoor het zijn karakteristieke eigenschappen krijgt.

Amberblokjes: Wat Zit Erin?

Amberblokjes worden gemaakt van stukjes amber die in kleinere vormen zijn gesneden, gepolijst en soms verwarmd om hun aroma te versterken. Maar wat is de exacte samenstelling van deze geurige stukjes?

 1. Amberzuur: Het belangrijkste bestanddeel van amber is amberzuur, een organische verbinding die verantwoordelijk is voor de karakteristieke geur en chemische eigenschappen van amberblokjes. Amberzuur heeft een lichtzoete, harsachtige geur die veel mensen aantrekkelijk vinden.
 2. Verschillende soorten koolwaterstoffen: Amber bevat ook verschillende koolwaterstoffen, waaronder sesquiterpenen en diterpenen. Deze verbindingen dragen bij aan de complexe geur van amber en maken het tot een gewilde grondstof voor parfums.
 3. Vluchtige oliën: In sommige amberblokjes worden vluchtige oliën toegevoegd om de geur te intensiveren. Deze oliën kunnen afkomstig zijn van andere aromatische planten en worden gemengd met het amberhars.
 4. Kleurstoffen: Om amberblokjes een aantrekkelijke kleur te geven, worden soms kleurstoffen toegevoegd. De kleur varieert van lichtgeel tot diep oranje, afhankelijk van de bron van het amber en de toegevoegde kleurstoffen.

Soorten Amberblokjes

Amberblokjes kunnen in verschillende vormen en maten voorkomen, en hun samenstelling kan variëren afhankelijk van de producent en het beoogde gebruik. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten amberblokjes:

 1. Natuurlijke Amberblokjes: Deze zijn gemaakt van puur amberhars zonder toevoeging van andere stoffen. Ze hebben meestal de meest authentieke geur en kleur, maar zijn vaak prijziger.
 2. Geparfumeerde Amberblokjes: Deze bevatten extra vluchtige oliën of synthetische parfums om de geur te versterken of te veranderen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan geuren, van bloemig tot houtachtig.
 3. Geursteen Amberblokjes: Deze zijn gemaakt door amberhars te mengen met andere absorberende materialen, zoals klei. Ze dienen als luchtverfrissers en kunnen langzaam geur afgeven in kleine ruimtes.
 4. Sieraden met Amberinleg: Sommige amberblokjes worden gebruikt als inlegstukken in sieraden, zoals hangers en armbanden. In deze gevallen wordt het amber vaak bewerkt en gepolijst om te schitteren.

Het Gebruik van Amberblokjes

Amberblokjes worden al eeuwenlang gewaardeerd om hun veelzijdige toepassingen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn:

 • Natuurlijk parfum: Mensen gebruiken amberblokjes vaak als een natuurlijk parfum. Ze kunnen op de huid worden gewreven of in een diffuser worden geplaatst om de geur te verspreiden.
 • Meditatie en ontspanning: Amberblokjes worden ook vaak gebruikt in meditatiesessies en aromatherapie vanwege hun rustgevende geur.
 • Decoratie: Vanwege hun esthetische aantrekkingskracht worden amberblokjes vaak gebruikt als decoratieve elementen in huis. Ze kunnen in schalen worden geplaatst, in waxinelichthouders worden gelegd of als tafelstukken worden gebruikt.
 • Spirituele betekenis: Sommige culturen schrijven spirituele en helende eigenschappen toe aan amberblokjes. Ze worden vaak gebruikt in amuletten en sieraden voor bescherming en welzijn.

Authenticiteit van Amberblokjes

Bij het kopen van amberblokjes is het belangrijk om op de authenticiteit te letten. Helaas zijn er vervalsingen op de markt, en sommige producten worden verkocht als “amberblokjes” terwijl ze eigenlijk uit kunststoffen of synthetische materialen bestaan.

Om de echtheid van amberblokjes te controleren, kun je de volgende stappen overwegen:

 • Geur: Echte amberblokjes hebben een karakteristieke geur die lijkt op een combinatie van hars en hout. Als de geur te sterk, synthetisch of chemisch ruikt, is het waarschijnlijk geen echt amber.
 • Warmtetest: Voorzichtig verwarmen met een naald of een heet voorwerp. Echte amber zal smelten en een aangename harsgeur afgeven, terwijl synthetische materialen vervormen of smelten zonder dezelfde geur.
 • Drijfproef: Echte amber zal drijven in een zoutoplossing, terwijl veel synthetische materialen zinken.
 • Inspectie: Kijk goed naar het oppervlak van het blokje. Echte amberblokjes hebben vaak insluitsels van kleine luchtbellen of zelfs kleine organismen die miljoenen jaren geleden in de hars gevangen zijn.