In tijden waarin de prijzen stijgen en je steeds minder overhoudt aan het einde van de maand, is het slim om eens kritisch te kijken naar je vaste lasten. Veel mensen denken dat ze niet veel invloed hebben op deze kosten, maar dat is niet waar. Er zijn allerlei manieren om je vaste lasten te verlagen, waardoor je maandelijks meer geld overhoudt voor sparen of leuke dingen. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.
1. Vergelijk en stap over
Een van de eenvoudigste manieren om te besparen op je vaste lasten is door jaarlijks te vergelijken en over te stappen van energieleverancier, verzekeringen en internetproviders. Veel mensen blijven jarenlang bij dezelfde aanbieder zonder te kijken of het elders goedkoper kan. Via vergelijkingswebsites kun je eenvoudig zien welke aanbieders op dat moment het goedkoopst zijn en hoeveel je kunt besparen door over te stappen.
2. Bespaar op je energieverbruik
Nu energieprijzen stijgen, is het besparen op energie belangrijker dan ooit. Simpele aanpassingen in je huishouden kunnen een groot verschil maken. Denk aan het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting, het gebruik van een slimme thermostaat en het korter douchen. Ook door apparaten volledig uit te schakelen in plaats van op stand-by te laten staan, kun je op jaarbasis aardig wat besparen. Daarnaast kun je investeren in verduurzaming, zoals zonnepanelen of isolatie, wat op de lange termijn je energierekening flink kan verlagen.
3. Onderhandel over abonnementen
Veel mensen betalen maandelijks voor abonnementen zoals een sportschool, streamingdiensten of mobiele telefonie. Vaak ben je geneigd deze kosten als vast te beschouwen, maar wist je dat je in veel gevallen kunt onderhandelen over de prijs? Bel eens met je provider en vraag om een korting. Zeker als je dreigt over te stappen naar een andere aanbieder, willen ze vaak iets doen om je als klant te behouden. Ook kun je kritisch kijken naar welke abonnementen je daadwerkelijk gebruikt. Misschien kun je wel zonder die extra streamingdienst of heb je helemaal geen sportschoolabonnement nodig als je toch altijd buiten sport.
4. Kies voor goedkopere alternatieven
Niet alle vaste lasten zijn onvermijdelijk. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor boodschappen. Door bewuster in te kopen, minder voedsel te verspillen en vaker te kiezen voor huismerken in plaats van A-merken, kun je flink besparen. Ook kun je ervoor kiezen om grotere hoeveelheden in te slaan wanneer producten in de aanbieding zijn. Daarnaast kan het slim zijn om een aantal keren per week vegetarisch te eten, aangezien vlees vaak een van de duurste onderdelen van de maaltijd is.
5. Houd je verzekeringen up-to-date
Verzekeringen zijn een noodzakelijk kwaad, maar je kunt vaak besparen door ze periodiek onder de loep te nemen. Verandert je situatie, bijvoorbeeld omdat je kinderen het huis uit gaan of omdat je een tweede auto verkoopt? Pas dan je verzekeringen aan op je nieuwe situatie. Veel mensen zijn oververzekerd en betalen daardoor te veel premie. Let daarnaast op overlap tussen verzekeringen, zoals een doorlopende reisverzekering bij je zorgverzekering terwijl je er al een bij je bank hebt.
Conclusie
Door slimmer om te gaan met je vaste lasten kun je maandelijks meer geld overhouden zonder in te leveren op je levenskwaliteit. Of het nu gaat om energie besparen, onderhandelen over abonnementen of gewoon bewuster boodschappen doen, alle beetjes helpen. Zelfs Rob de Nijs zou het ermee eens zijn dat een goed gevulde portemonnee bijdraagt aan een zorgelozer leven.