PIF isolatie nadelen

Het veelzijdige isolatiemateriaal dat bekend staat onder de naam ‘PIF isolatiefolie’, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het wordt toegepast bij verschillende isolatieprojecten, van vloeren tot aan gevels en nog veel meer. De voordelen lijken eindeloos te zijn en het wordt dan ook door velen gebruikt.

Maar, dat iets ontzettend veel voordelen oplevert, betekent niet dat het materiaal 100% voordelig is. Sterker nog, je zal je wellicht verbazen over het aantal nadelen dat aan PIF isolatie is toe te schrijven. Voor we ingaan op die nadelen, vertellen we je eerst nog even wat PIF isolatie nu eigenlijk is. We begrijpen zeker als je er eigenlijk nog nooit van hebt gehoord of pas net bent begonnen in de zoektocht naar de meest geschikte isolatievorm. Lees maar gauw verder!

Wat is PIF isolatie?

PIF isolatie is een soort isolatiefolie. Het bestaat uit laagjes aluminium, waartussen nog eens een aantal luchtkussentjes aan zijn toegevoegd. De stilstaande lucht in de in de lagen folie laat moeilijk warmte door.

Zie het als volgt voor je: het aluminiumfolie zorgt voor de reflectie van warmte en de luchtkussentjes zorgen ervoor dat de warmte geleidelijk aan wordt afgevoerd. Het fijne aan dit folie is dat het dun is en, zoals we hebben gezegd, geschikt is voor meerdere soorten isolatie. Het is namelijk erg stevig en bestand tegen veroudering, maar ook tegen bepaalde omstandigheden in de ruimte. Denk aan rotting van het isolatiefolie, maar ook het vormen naar een bijvoorbeeld oneven oppervlakte. Je creëert meer dan een goede basis om op verder te gaan. Je zal verblijd worden met een goed geïsoleerd huishouden daarmee lage stookkosten en een warm gevoel. Bovendien is het folie 100% recyclebaar en is het hypoallergeen, tof toch?

Nadelen van PIF isolatiefolie

Zoals we zeiden is niet alles zo fantastisch aan het folie, al zal dat ongetwijfeld zo in je oren klinken. We hebben een aantal van de nadelen voor je op een rijtje gezet.

#1 Niet de beste

Het PIF folie mag dan wel stevig zijn en bestand zijn tegen veroudering, het beste isolatiemateriaal is het niet. Althans, volgens sommigen kan je beter kiezen voor PIR isolatiemateriaal. Het is niet brandbaar, nog veel steviger en goed te betalen. De warmte isolatie is daarmee nog beter en dat is misschien eigenlijk wel een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het het kiezen tussen verschillende isolatiematerialen. Echter gaat het hier wel om platen, die een stuk minder beweeglijker en soepeler zijn dan PIF isolatiefolie.

#2 Niet overal te gebruiken

Doorgaans wordt PIF isolatiefolie gebruikt als vloerisolatie. Echter is het geen optie om het te gebruiken in een erg vochtige kruipruimte. Een kruipruimte is een plek onder het huis dat als scheiding van vloer en ondergrond waar het huis op staat dient. Deze ruimte is vaak zo laag, dat je er eigenlijk alleen in kunt ‘kruipen’, vandaar het begrip. Je wil hier eigenlijk altijd isolatie in plaatsen, om te voorkomen dat de kou en dergelijken het huis in trekken.

Maar goed, in een vochtige kruipruimte zal PIF isolatiefolie niet goed tot zijn recht komen. Kies daarom voor een bodemisolatie, dat speciaal is ontwikkeld om tegen veel vocht te kunnen. Weet je niet waar je die zoektocht moet beginnen, schakel dan een professional in.

#3 Brandbaar

PIF isolatiefolie is nou niet echt het materiaal dat het meest brandveilig is. Sterker nog, ontstaat er wel brand in de woning, dan kan dit makkelijk overslaan van ruimte naar ruimte. Nu vraag je je misschien af waarom je dan überhaupt nog zou overwegen om het aan te schaffen. Het antwoord hierop is relatief simpel. Want, door het combineren met bijvoorbeeld gipsplaten kun je voorkomen dat brand zich verspreid en meteen je hele huis in de brand zet. Om nog meer veiligheid in te bouwen, kan je wellicht onderzoek doen naar de brandklasse van het folie en de reden waarom het zo snel vlam vat.

#4 Vakwerk

Dat iedereen zo maar PIF isolatiefolie op de juiste manier kan gebruiken, klopt niet helemaal. Zo zie je bijvoorbeeld dat het echt vakwerk is om het folie aan te brengen. Dit komt omdat het redelijk wat precisie werk vereist. Het isolatiefolie wil je onder andere luchtdicht afwerken, omdat het anders een groot deel van zijn werking verliest. Natuurlijk is het zo dat hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat, maar een professional weet gewoon waar hij of zij op moet letten. Een vakman of vakvrouw zal snel en efficiënt te werk gaan. De vraag aan jou is: wat is het je waard?

Conclusie

De voordelen van PIF isolatiefolie lijken eindeloos. Echter kan niet alles zo fantastisch zijn als het maar allemaal lijkt. Zo vereist het zeker wat precisie om het aan te brengen, blijkt het in sommige gevallen niet erg brandveilig te zijn én bestaan er alternatieven die beter zijn dan dat. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je het niet overal gebruiken, hoewel dat door velen wel wordt geclaimd. Het beste advies dat we je kunnen geven is om advies van een professional in te winnen. Zoek naar eentje met veel erkenning, ervaring en goede recensies.