/

Paardenmiddel tegen jicht

Jicht is een vrij pijnlijke aandoening in de gewrichten. Er hopen zich urinezuurkristallen op en dat veroorzaakt een ontsteking. Niet alleen je grote teen, maar bijna alle gewrichten in je lichaam kunnen worden aangetast.

Omdat het zo pijnlijk is, is het logisch dat je er zo snel mogelijk van af wil. Helaas zal dat laatste wat lastig gaan, gezien het gemiddelde wel op 1 tot 3 weken ligt, voor het verdwijnt. Er zijn echter wel middelen die ervoor zorgen dat de pijn na een afzienbare tijd verdwijnt of minder wordt. Misschien is er zelfs wel een paardenmiddel beschikbaar. Wil je hierop het antwoord weten? Lees dan gauw verder.

Wat is een paardenmiddel eigenlijk?

Een ‘paardenmiddel’ is een uitdrukking die wordt gebruikt om een zeer krachtige of extreme maatregel of oplossing aan te duiden. Het komt oorspronkelijk van het idee dat een medicijn dat effectief genoeg is om een paard te genezen, ook krachtig genoeg zou zijn om een mens te genezen. In bredere zin wordt de term ‘paardenmiddel’ ook gebruikt om een buitengewoon sterke of onconventionele aanpak in andere situaties te beschrijven. Echter zal deze blog zich richten op de medicinale aard van het begrip.

Wat is jicht?

Om het te kunnen bestrijden is het ook handig om te weten wat je precies gaat bestrijden. Jicht is, zoals gezegd, een soort ontsteking in de gewrichten. Aan de buitenkant valt dit op door witte/ gelige bobbels die naar buiten steken. Op deze plekken bevinden er zich onder de huid opgekropte urinezuurkristallen. Deze ontstaan omdat er iets niet goed gaat in de stofwisseling. Urinezuur is een afvalproduct, maar in dit geval hoopt het afval zich op, in plaats van dat het wordt afgevoerd.

Symptomen van jicht

De symptomen van jicht variëren van milde tot ernstige pijn in de gewrichten. Verder kan je denken aan:

  • zwelling,
  • roodheid en
  • warmte.

Overigens gaat jicht niet snel gepaard met zoiets als koorts. De pijn in je gewrichten in het geval van koorts zal wellicht op wat anders duiden. Het is soms nog weleens moeilijk om het te diagnosticeren, omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met andere aandoeningen. Je zal daarom echt een onderzoek ondergaan, in plaats van dat de (huis)arts en direct zwart op wit kan geven dat het hierom gaat.

Ik heb de diagnose, wat nu?

Grote kans dat je na de vaststelling van de diagnose medicijnen krijgt voorgeschreven. Deze variëren van ontstekingsremmende medicijnen tot pijnstillers en geneesmiddelen die het urinezuurniveau verlagen. Met een voortzetting van je beweeglijke leven, zal je na enige tijd weer de oude zijn.

Het is overigens niet per definitie waar dat je moet stoppen met het eten van bepaald voedsel of dat dingen zoals tabak en alcohol een rol spelen bij het oplopen van jicht. Wat hierin waar is, is vrij onduidelijk. De ene zegt dat het er geen verband mee heeft, terwijl de ander zweert bij een purinevrij dieet. Het kan echter wel behulpzaam zijn om bijvoorbeeld de volgende tips te volgen:

  • Tip 1: blijf bewegen. Hoewel je denkt dat de beweging voor je gewricht funest zal zijn, is dat niet waar. Sterker nog, door te blijven bewegen voorkom je dat je spieren slap worden of dat je alleen maar aan de pijn blijft denken.
  • Tip 2: eet gezond. Niet alleen om jicht tegen te gaan, maar voor je algehele gezondheid is een gevarieerd dieet natuurlijk fijn. Zoals gezegd, volgens sommigen zou het bijvoorbeeld bij kunnen dragen om in alcohol te minderen en purine-houdende producten te behouden.
  • Tip 3: koelen. In sommige gevallen voelt het gewricht erg warm aan en dan is het raadzaam om bijvoorbeeld te gaan koelen. Zorg ervoor dat het koelelement altijd is beschermd en je het niet rechtstreeks op je huid legt. Dit vindt je huid namelijk niet erg leuk.

Weet je niet wat je met de jicht aanmoet of doet het echt heel veel pijn? Informeer je arts naar advies.

Paardenmiddel tegen jicht

Helaas hebben we geen een of ander wondermiddel in de aanbieding dat meteen een oplossing zal bieden tegen jicht. Je weet wel, zo’n middel waarvan je weet dat het super heftig is, maar dat het wel werkt. Noem het een middel dat je neemt omdat je bijna op vakantie gaat en vóór de vakantie van iets af wil zijn.

Van de dokter zal je overigens allereerst NSAID’s of Prednisolon krijgen voorgeschreven. De middelen werken beide evengoed en binnen zo’n drie tot vijf dagen zal je van de pijn/ klachten af zijn. Als beide medicijnen niks lijken te doen, dan zal een huisarts je colchicine voorschrijven. Je zou in de wereld van jicht colchicine kunnen beschrijven als het paardenmiddel. Het is vrij sterk en het is zelfs zo, dat je moet stoppen met het gebruik ervan als het medicijn na een paar dagen nog niet in werking is getreden.

Oorzaken jicht

Er is niet een enkele oorzaak te beschrijven waarvan iedereen jicht krijgt. Wel is bekend dat het vaker voorkomt bij mannen van middelbare leeftijd. Ook weten we van personen die in hun jeugd jicht hebben opgelopen een grotere kans hebben op een chronische vorm ervan. Ongetwijfeld zal een arts je hier meer over kunnen vertellen en daarom verwijzen we je ook graag naar diegene.

Conclusie

Hoewel we het allemaal graag anders hadden gezien, bestaat er niet een soort wondermiddel tegen jicht dat je als paardenmiddel kan beschouwen. Wel is het zo dat sommige van de medicijnen tegen jicht vrij heftig zijn en een goed kunnen bijdragen aan het verhelpen ervan. Al met al blijft het een vervelende aandoening waar redelijk wat over bekend is, maar nog niet de wereld uit kan worden verdreven.