/

Orde in de chaos met koelkast organizers

Heb je ook weleens het gevoel dat je koelkast één grote troep is? Mooi, wij namelijk ook. Het kan ontzettend moeilijk zijn om orde in chaos te creëeren.

Met name als je weinig ruimte hebt, is het indelen van de koelkast na de weekboodschappen al een hels karwei. Gelukkig voor jou (en ons) zijn er verschillende oplossingen om alles in je koelkast de organiseren. In deze blog zullen we ingaan op verschillende koelkast organizers.

Waarom koelkast organizers gebruiken?

Een van de belangrijkste redenen om koelkast organizers te gebruiken is om je voedsel langer vers te houden. Of althans, wanneer je alles door elkaar legt, kan het zo zijn dat je nog weleens vergeet wat je ook alweer had gekocht. Het voedsel raakt bedorven en dus doe je aan verspilling van voedsel. Het is niet alleen verspilling van voedsel, maar ook van geld. Met de juiste organizers kan je je voedsel langer vers houden en daarmee verspilling voorkomen.

Daarnaast helpt het gebruik van koelkast organizers je om tijd en energie te besparen bij het zoeken naar voedsel. Als je koelkast goed organiseert, zie in een oogopslag wat je nu eigenlijk hebt aangeschaft. Je koelkastdeur staat niet te lang open. Het irritante piepje dat na bepaalde tijd uit je koelkast komt, is daarmee verleden tijd.

Soorten koelkast organizers

Koelkast organizers komen in verschillende soorten en maten. Je zal zien dat er genoeg variatie bestaat en dat het ook in jouw koelkast mogelijk is. Maar wat voor soorten koelkast organisers bestaan er eigenlijk?

#1 Flessenrekken

Perfect voor het opbergen van flessen en blikjes: een flessenrek. Het voorkomt dat het drinken omvalt, beschadigd raakt en andere items in de koelkast besmeurd. Je benut de optimale ruimte in je koelkastdeur, gezien je nu weer meerdere vakjes kan ophangen. Flesjes met saus zijn namelijk lang niet zo hoog als bijvoorbeeld een fles cola, dus neemt het in je deur minder ruimte in.

#2 Bakken

De meeste mensen denken natuurlijk gelijk aan allerlei soorten bakjes die je in je koelkast kan stoppen. Wij maken graag het onderscheid tussen afsluitbare en niet-afsluitbare organizers.

Afsluitbare organizer

Een afsluitbare organizer wil je gebruiken voor bijvoorbeeld vers gesneden fruit en groente. Het houdt bacteriën vanuit de koelkast op afstand en het fruit droogt daarnaast niet uit. Of gebruik deze bakken wanneer je wel lekkere, maar sterk geurende kazen hebt gekocht. In ieder geval houdt een afsluitbare koelkast organizer geurtjes op afstand en houdt de producten langer vers.

Niet-afsluitbare organizer

In principe kan je hier alles in kwijt, maar we zullen wat specifieker toelichten wat je ermee kan. Het is namelijk ideaal om te gaan sorteren. Dus sauzen bij sauzen, broodbeleg bij broodbeleg, etc. Het voorkomt een hevige zoektocht in binnen een blik zie je wat je nodig hebt. Het maakt niet uit dat de producten niet even hoog of breed zijn. Waar brede bakjes zich beter lenen voor bijvoorbeeld groenten of vlees(waren), kan je smallere bakjes goed gebruiken voor potjes met bijvoorbeeld olijven of ingemaakte groenten.

Koelkast lades

In de meeste koelkasten komen deze lades er standaard bij, maar waar gebruik je ze eigenlijk voor? Je wil in de onderste lade eigenlijk vis en vlees bewaren. Ze voorkomen dat producten door de hele koelkast heen lekken en voorkomen de verspreiding van ongewenste geuren. Mocht je een la erboven hebben, dan kan je daar groenten en fruit bewaren van onhandig formaat. Denk aan een hele tros wortels of een netje perssinaasappelen.

Lazy Susan

Voor de mensen die opzoek zijn naar een hoogwaardig esthetische indeling, raden wij de Lazy Susan aan. Het is een roterende, ronde plaat, waarop je verschillende dingen kwijt kunt. Je kan gemakkelijk bij je sauzen en kan ze op een mooie manier neerzetten. Handig én het ziet er ook nog eens leuk uit.

Voor mensen met een gebrek aan ruimte in hun koelkast, raden we dit niet aan als optie. Het neemt namelijk veel ruimte in beslag en is niet het meest handige item. Het is dan leuker om iets dergelijks op tafel te zetten, met lekkere hapjes bij bijvoorbeeld een verjaardag of feestje.

Tips voor het organiseren van je koelkast

Maar goed, het aanschaffen van koelkast organizers is één, het daadwerkelijk organiseren van je koelkast is een ander verhaal.

  • Verdeel je koelkast in zones
    Een handige manier om je koelkast te organiseren is door deze op te delen in zones. Je kan bijvoorbeeld een zone maken voor zuivelproducten, een zone voor groenten en fruit en een zone voor vlees en vis. Dit maakt het gemakkelijker om te zien waar alles hoort en waar je iets kunt vinden. Na een dag of twee zal je hier niet meer over na hoeven denken.
  • Maak regelmatig schoon
    Wij stellen het van groot belang dat je je koelkast regelmatig schoon maakt om bacteriën en geuren te verminderen. Als u uw koelkast georganiseerd houdt met behulp van organizers, wordt dit een stuk gemakkelijker. Je kan organizers voor organizers te werk gaan en ze grondig schoonmaken, waardoor uw koelkast schoon en fris blijft. De ene zal je makkelijker kunnen schoonmaken dan de andere.
  • Gooi oude producten weg
    Houd je koelkast georganiseerd (en schoon) door oude en bedorven producten weg te gooien. Dit voorkomt dat je koelkast vol raakt met onnodige items en het helpt je om beter bij te houden wat je allemaal nog in huis hebt.

Houd je aan deze tips en begin met het organiseren van je koelkast. We denken maar zo: een opgeruimde koelkast biedt een opgeruimd hoofd. Je hebt er nauwelijks omkijken naar en het doen van boodschappen wordt aanzienlijk makkelijker.

De koelkast organizers zijn overigens in verschillende winkels, zowel online als offline, te koop. Een ritje naar de dichtstbijzijnde Blokker of een rappe Google search naar Bol.com is zo gedaan.

Conclusie

Het gebruik van koelkast organizers zal je helpen je koelkast georganiseerd te houden en voedselverspilling te voorkomen. Er zijn verschillende soorten organizers beschikbaar die passen bij je specifieke behoeften. Maak verder je koelkast regelmatig schoon en gooi oude producten weg.