Leuke speelgoed cadeaus voor meisje van 3

Drie jaar geleden had je je nooit kunnen bedenken dat dat kleine meisje al drie jaar zou worden. Met haar leuke babbeltjes en verzorgende karakter is het een kind van je dromen. Tenminste, als we alleen even naar de leuke momenten kijken. Want, de alles-is-nee-fase en de kleine driftbuien, die overigens erg normaal zijn, zijn nou niet echt je hoogtepunt van de dag.

Goed, een klein meisje, dat zichzelf al best groot vindt, wordt alweer 3 jaar. In deze blog beschrijven we de leukste speelgoed cadeaus voor een meisje van 3. Je leest in elke beschrijving om wat voor cadeau het gaat en voor wat voor kind het cadeautje ook echt leuk is. Of jouw 3-jarige meisje enigszins met een dergelijke omschrijving overeenkomt, laten we natuurlijk aan jou. Sterker nog, al zie je alleen het plaatje en baseer je daarop dat je het wil kopen, be our guest en voel je vrij.

Voor de ‘ik wil ook meedoen

Kenmerkend aan een driejarige is zeker dat zij wil doen wat papa en mama doen. En ja, dat is ook prima. Een keer de ingrediënten van een salade mixen, cakejes bakken of het prakken van een banaan: what could go wrong? Maar goed, alles dat op het gasfornuis staat of in de oven staat, daar wil je je driejarige misschien nog even van distantiëren. Niet erg, zo lang je maar met een alternatief komt. Dat alternatief is in dit geval een Theo Klein – Miele Houten Speelkeukentje. Je vindt er alles wat je nodig hebt en kan je kleine zelf laten spelen. Overigens wordt er wel, en terecht, vermeldt dat het in elkaar zetten makkelijk een paar uur in beslag neemt. Niet handig, als je kleine moet wachten om met haar cadeau te spelen, tot jij eindelijk klaar bent.

Voor de motorische ontwikkeling

Wij kunnen ons nog wel herinneren dat, hoe oud we ook waren als kind, kleien iets bleef wat gewoon heel erg leuk was. Een kindvriendelijke variant van kleien is Play-Doh. Deze substantie kneed je in je favoriete vormen. Met de tools in dit pakket kan je zelfs nog beter bepaalde vormen knippen, rollen en überhaupt creëeren. Een tipje van ons: biedt de Play-Doh per kleur aan, zodat het niet vermengd en al gauw onbruikbaar is. Wil de kleine meid wel kleuren mixen, geef dan gewoon een klein beetje van elk. Voor de volgende keer blijft nog genoeg ‘onaangeraakt’ spul over én je maakt de 3-jarige meid meer dan blij. Als het een echt mega succes blijkt, dan kan je haar set nog altijd uitbreiden met meer kleuren of nog meer andere tools.

Voor de lezer

Hoewel een driejarige nog niet kan lezen, is voorlezen ontzettend belangrijk. Je brengt de meid niet alleen in contact met het schrift, verhalen zeggen ook iets over het vermogen tot inleven, tot het verhaalbegrip en nog veel meer. Zelfs nu het leven van de meid redelijk op de kop staat, gezien ze veel veranderingen doorgaat, is voorlezen van groot belang. Kies bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan een fijn verhaaltje uit. Het boek, Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar, is daar meer dan geschikt voor. Er staan ontzettend veel verhalen in, van meer dan één bekende schrijver/ schrijfster. De verhalen zijn voor de driejarige herkenbaar en spelen in op haar gevoelens. Het is dan wel niet echt speelgoed, goed is het wel

Voor het verzorgende meisje

Wie is er niet met een BABY Born opgegroeid, zullen vele twintigers van nu denken. Nou, veel meer mensen dan je denkt. De eerste BABY Born bestond namelijk pas in 1991. Maar goed, wanneer ze ook voor het eerst het levenslicht zag, de BABY Born is een absoluut begrip geworden. Het is het perfecte cadeautje voor jonge kinderen die een sterk verzorgend karakter in zich hebben. Zo ook voor een meisje van drie. Deze BABY Born is bij uitermate geschikt om te verzorgen. Zo kan je haar drinken en pap geven, zal dat ook weer haar lichaam verlaten en is een speen haar beste vriend. Als de driejarige meid net een broertje of zusje heeft gekregen, kan ze samen met papa of mama de baby’s verzorgen, leuk toch?

Voor het kleurrijke meisje

Een typisch, Montessori-achtig speelgoed, is Grimm’s regenboog. Deze regenboog is al geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, maar blijft iets dat niets minder dan prachtig is. Je kan de gekleurde houten stroken uit elkaar halen en er leuke parcours mee maken. Hoewel de kleurherkenning van de driejarige meid al redelijk op pijl kan zijn, hoeft dit niet zo te zijn. Niet ieder kind leert even snel en is geïnteresseerd in dezelfde onderwerpen. In dat geval is de regenboog ook een prachtig voorwerp om spelletjes van kleurherkenning mee te doen. Lees: welke voorwerpen uit de woonkamer horen bij welke kleur en, een nog betere vraag, welke kleur is dat dan? Andere activiteiten zijn sorteren, tellen en het prikkelen van een eigen fantasie.

Voor de knuffelkont

Wellicht vind je dat dit niet het meest originele cadeau is. Inderdaad, dat is het ook niet. Maar wie had het over originele cadeaus? Wij duiden alleen graag de meest leuke cadeaus voor een driejarige aan en laat deze beer dat nou net zijn. Deze is groot, ontzettend zacht en zal hoe dan ook nog voor jaren een geliefd item zijn. Alles is vastgenaaid en dat maakt de beer zeker hufter proof. Met andere woorden: hij kan wel tegen een stootje en zal pas kapot gaan door slijtage, niet door een wat lomp gebruik. Het enige ‘nadeel’ aan de beer is, is dat deze ietwat zwaar is. Wij zien het al goed voor ons, hoe een driejarige meid de beer probeert op te tillen en mee naar bed neemt voor een dutje. Geweldig, is het enige woord wat hier bij ons opkomt.

Voor de bouwer

Een mooi boomhut, met poppetjes, extra accessoires en veel leuke details. Met deze set van Lego Duplo, de Lego-variant voor jonge kinderen, heb je sowieso te maken met urenlang speelplezier. Je kan samen met de driejarige meid leren over sociale constructies (poppetjes spelen samen, maken een avontuur mee) en tegelijkertijd leren ze samen te spelen. Door het bouwen bevordert de kleine haar motorische vaardigheden en leert hoe bepaalde contstructies in elkaar zitten. Het materiaal is stevig, blijft jarenlang goed, kan worden doorgegeven aan latere generaties en biedt dus veel speelplezier. Het kost wat, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen.

Voor de spelletjesfan

Hoewel een bordspel voor een driejarige nog niet heel veel zal zeggen, hoeft dat niet te betekenen dat je nog geen enkel spelletje kan spelen met haar. Zie hier bijvoorbeeld het spel ‘Mijn eerste spellen: Eerste boomgaard‘. Er wordt tijdens het spel onder andere geoefend met het volgen van regels, het sorteren en herkennen van symbolen en het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Het spel speel je met 2 tot 4 spelers en is daarmee perfect om samen met, bijvoorbeeld, mama en papa of de oppas te spelen. Je zal zien dat hier later de vruchten van worden geplukt: het levert je drie jarige meid op cognitief, sociaal-emotioneel en motorisch gebied vele voordelen op.

Voor de vakantieganger

Op naar het strand en graven maar. Hoe fascinerend het toch blijft dat je een kind water, zand en een paar speeltjes geeft en dat het zich dan urenlang kan vermaken. Alleen een aantal keer insmeren, zorgen dat ze niet zo maar het water in gaat en gaan met die banaan! Deze zandspeelset is perfect voor op het strand en bestaat uit meerdere gereedschappen. Denk aan een emmer, een schepje, maar ook tools waarmee je hele maaltijden zou kunnen maken. Althans, het is gewoon leuk om in zand te snijden, te graven en het bijvoorbeeld te vermengen met wat water. Pas je wel even op dat je driejarige meisje niet zo in haar spel opgaat, dat ze het zand opeet. Aan de andere kant: ze zal snel genoeg merken dat het absoluut niet lekker is…

Voor de kneder

In het straatje van Play-Doh: Kinetic Sand, of wel kinesthetisch zand. We kunnen je alvast iets vertellen: het voelt fantastisch aan. Het is zand, maar zand dat niet overal blijft plakken en juist soepel door je handen zal glijden. Zie het dus als spelen met zand, maar dan zonder de ongemakken ervan. Daarnaast komt het in de meest leuke kleurtjes en kan je er goed vormpjes van maken. Sterker nog, in dit geval gaat het zelfs om een Eenhoorn Bakkerij. Nu weet je zeker dat je succes zal boeken in wat je koopt. Want zelfs als de 3-jarige meid niet houdt van eenhoorns, zijn er nog genoeg andere pakketten die wellicht wel iets omvatten waar ze ontzettend blij van wordt.

Voor het typetje

We hebben eigenlijk het idee dat deze kassa al bestond in de oertijd. Althans, dat is wellicht wat overdreven, maar tientallen jaren geleden speelden meisjes al met kassa’s. Je maakt het meisje bewust van bijvoorbeeld iets van geld, maar ook van bepaalde functies binnen de maatschappij. Misschien raakt ze wel geïnspireerd en is haar grote droom kassamedewerker te worden. Hoe gaaf is dat! Helaas krijg je er nog geen producten bij, maar in principe kan je alles in huis wel omtoveren tot een product dat in de winkel van de meid te koop is. Dus, verzamel je munten op tijd en zorg daadwerkelijk dat je afstandsbediening kan terugkopen. Reken maar dat de kleine meid het spelen ontzettend serieus neemt.

Voor de beweeglijke meid

Je kan natuurlijk ook al beginnen met een ‘echte’ fiets met zijwieltjes, maar een loopfiets is op deze leeftijd ook nog steeds leuk. Zo hoeft ze bijvoorbeeld tijdens een dagje weg niet de hele tijd te lopen of te zitten, maar heeft ze een combinatie daarvan. Weet wel dat ze op een gegeven moment waarschijnlijk niet meer op de loopfiets wil en dat je deze dus mee moet nemen in je handen. En ook niet geheel onbelangrijk: je moet de loopfiets zelf nog monteren. Als je niet de meest handige bent, is het handig om dit vooraf in te plannen. Wederom geldt: een kind dat iets graag wil gebruiken en veel te lang moet wachten, wordt er niet gezelliger op.

Voor de constructieve meid

Een beetje puzzelen, een beetje bouwen, een beetje van je eigen fantasie: het is wat je driejarige meid moet gebruiken om te kunnen spelen met deze magneten. De magneten blijven aan de binnenzijde van het boek vastzitten. De driejarige maakt met gemakt de mooiste jurken en versieringen. Overigens hoeft die fantasie nog niet erg aanwezig te zijn, gezien het pakket ook wordt geleverd met voorbeeldkaarten. Aan de hand van deze kan ze dan namaken wat er wordt laten zien. Dan is ze meteen bezig met een aantal cognitieve vaardigheden, goed hé? Hoe dan ook zal het meisje er een tijd lang plezier van hebben. En, omdat het gaat om magneten, is het ook makkelijk om bijvoorbeeld in de auto te gebruiken. Alles dat valt, valt op de autovloer en alles dat kan worden gebruikt, zakt niet weg.

Voor de …

Een driejarig meisje zit doorgaans vol temperament. Tegen een meisje als deze zeg je niet dat ze nog maar klein is, nee, vanaf nu is het een grote meid. En bij een grote meid horen vaak ook andere, vernieuwde interesses. Interesses die ze bij een oudere broer of zus heeft gezien of interesses die een ander ook heeft een daarom zij ook.

Misschien is het wel een meisje dat net in een slaapregressie zit of juist een meisje dat niets liever doet dan in haar bed vol knuffels liggen. Misschien is het een meisje dat ineens bewust is van de gevoelens van een ander of weet ze even niet wat het verschil tussen ‘boos’ en ‘verdrietig’ is. Hoe dan ook is het een meisje dat op haar eigen manier bijzonder is en dat haar favoriete speelgoed kan aanwijzen. Een meisje dat nog nooit zo verrast is geweest op haar eigen verjaardag. Niet omdat ze al zo veel verjaardagen heeft gehad, maar die emotie kopieert van een oudere, die net jarig is geweest. Dus, kies iets uit de bovenstaande lijst, bepaal of het geschikt is voor jouw driejarige meid en schaf het aan.