Leuke cadeaus voor 11-jarige jongens

Een jongen die 11 jaar wordt, staat mogelijk aan de voet van het begin van de puberteit. Hoewel hij hier zelf vast niet over wil nadenken, is het toch echt zo. Waarom we dit vermelden? Bij het begin van een nieuwe ‘levensfase’ horen doorgaans ook veranderingen. Verandering in interesse, gevoelens en misschien ook wel hobby’s. Wat anderen van de jongen vinden blijft ontzettend belangrijk, terwijl hij zelf ook aan het worstelen is met zijn eigen identiteit.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat een jongen hier nog helemaal niet mee bezig is. Vandaar dat deze blog is opgebouwd uit leuke cadeaus voor van allerlei 11-jarige jongens. Denk aan de sportievelingen, de einzelgängers, de gangmakers, de ik-heb-één-hobby-en-ben-daar-heel-erg-op-gefixeerd jongens en de ik-vind-alles-stom pubers. Lees in deze blog de inspiratie waarvan je niet wist dat je het nodig zou hebben.

Voor de boekenwurm

Begin je eenmaal met deze boekenserie die De Grijze Jager heet, dan wil je nooit meer anders. Tenminste, dan wil je wel anders, maar bent en blijft een fan van deze boekenserie. Je volgt in het boek een jongen die net wat buiten de boot valt, maar toch erg succesvol blijkt te zijn. Je leest over kinderen die worden gepest, maar toch de veerkracht en daadkracht hebben om door te blijven zetten: om te streven naar wat ze graag willen. Het kan meer dan kenmerkend zijn voor de jongens die zich bijna 11 jaar worden en vormt tegelijkertijd een mega inspiratiebron. De Grijze Jager boeken koop je voor jongens die verknocht zijn op lezen, of die juist aan het lezen moeten worden gezet. Zo zijn de verhalen namelijk oorspronkelijk geschreven om de zoon van de schrijver aan het lezen te krijgen…

Voor de jongen die graag actie ziet

Een actieve middag maak je zeker met mee met dit nerf ‘pistool’. Nog leuker, koop er twee voor je 11-jarige jongen, zodat hij samen met zijn vriendjes aan de slag kan. Je krijgt er maar liefst 12 darts bij, zodat je niet eens na elk schot hoeft te herladen. De jongen van 11 krijgt de vrije loop en kan zijn creativiteit gebruiken om een spel te bedenken. Gelukkig zijn er ook talloze ‘nerf’-spelletjes, waarmee je al helemaal gegarandeerd wordt van een leuke middag. Hoewel de darts nog wel pijnlijk aan kunnen voelen, is het toch redelijk veilig om te gebruiken. Kijk, we raden niet aan om elkaar op gevoelige plekken te beschieten, maar een beetje ‘fun’ kan geen kwaad, toch?

Voor de jongen met een vaste hand

Het maakt niet uit dat je steeds ouder wordt: Lego is en blijft een prachtig materiaal. De meest geweldige bouwwerken worden ermee uit de grond gestampt en blijven bijna een tijdloos favoriet. Hoewel het niet heel goedkoop is, zal het in sommige opzichten zijn waarde nooit verliezen. In dit geval hebben we gekozen voor een Starwars editie, maar er zijn talloze andere opties waar je voor kan kiezen. Zo bestaan er zelfs 18+ pakketten. Je zou in principe ook een van die kunnen aanschaffen, omdat het niet gaat om 18+ onderwerpen. Het verschil is dat je ontzettend veel stukjes hebt en dus niet binnen een uur klaar bent met bouwen. Het bouwen is wellicht wat meer ingewikkeld, maar niet zo ingewikkeld dat een 11-jarige jongen het niet zou kunnen voltooien.

Voor de verzamelaar

Jaren geleden bestond er een tijd dat Pokémon mega populair was. Afgezien van de echte verzamelaars, zakte die populariteit weer wat in. Maar, sinds een aantal jaren, na het succes van de Pokémon Go app en de notie van Pokémon kaarten bij meerdere influencers, zie je steeds meer jongen (en meiden) die beginnen aan hun Pokémon verzameling. Met boxen als deze, bestaat er de kans dat je speciale kaarten krijgt. Gezien je 11-jarige jongen vast beter weet wat hij graag wil en naar wat hij op zoek is, kan je het hem ook zelf vragen. Vragen wat voor speciaal pakket hij graag zou willen. Dan is het cadeau wel geen verrassing meer, maar dan ben je wel verzekerd van succes.

Voor de sportieveling

Buiten ‘spelen’ is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. En hoewel je 11-jarige niet meer speelt met zijn vrienden, maar ‘afspreekt’, wil je dit graag stimuleren. Ja, spelen en afspreken komt nog steeds op hetzelfde neer, behalve dat je het anders moet noemen. Hoe dan ook, afspreken met vrienden betekent ook wat ‘kloten’ en misschien wat dingen doen die eigenlijk niet mogen. Een 11-jarige jongen zal bezig zijn met het verkennen van grenzen. Deze step helpt misschien niet om die grenzen te verkennen, maar wel grenzen te verleggen (letterlijk). Het is een leuk vervoersmiddel waar je makkelijk mee kan spelen en kan uitproberen. Als je verstandig bent, wijs je hem bij het uitproberen van trucs op enige bescherming, zoals een helm of polsbeschermers.

Voor de gamer

Waar een 11-jarige jongen nog bezig kan zijn met het buitenspelen en zich verder niet zo stoort aan wat anderen doen, zullen andere jongens daar wat meer moeite mee hebben. Met zowel het naar buiten gaan als de beïnvloeding van ander. Het gevolg van beide of een van beide? Gamen. Als ze zouden mogen, zouden ze urenlang achter het beeldscherm geplakt blijven. En bij dat gamen, daar hoort, tot wellicht je grote ergernis, al dat geschreeuw bij. Weet dat het eigenlijk vaak om euforie of een moment waarop ze worden verslagen. Om het geluid van de mede gamers te reduceren, presenteren wij hier een mooie game koptelefoon. Het enige dat je hoort is de 11-jarige jongen, gezien zijn vrienden in de koptelefoon blijven. Dankzij de microfoon kan hij terug praten.

Voor de schoolganger

Kleine jongens worden groot. Kleine jongens gaan met 11 jaar waarschijnlijk net naar de middelbare school of groep acht. En wat hoort er bij die overgang? Precies, een nieuwe tas. We kiezen expres voor een rugtas met een tijdloos design, maar ook eentje die niet erg duur is. Op de middelbare school kunnen er twee dingen gebeuren. 1) Je zoon gaat netjes met zijn spullen om en kan de gehele vier, vijf of zes jaar doen met dezelfde tas of 2) je zoon is zoals de meeste jongens en zal om de twee jaar wel aan een nieuwe tas toe zijn. We hopen natuurlijk allemaal op nummer 1, maar geloof ons, die kans is aanzienlijk kleiner. Het enige nadeel is wel dat deze tas niet echt waterdicht is en het de spullen in de tas, niet goed zal beschermen bij een hevige plensbui.

Voor de gamer, maar dan nog een keer

Spelletjes op de Xbox, Playstation of Nintendo Switch zijn niet goedkoop. Met name bij die laatste game console wordt je alles behalve vrolijk. Met een cadeaukaart als deze kan je je 11-jarige zoon de kans geven zelf een nieuw spelletje uit te zoeken, in plaats van dat je dat zelf moet doen. Of misschien is het je zoon wel niet en vind je een cadeau van zo’n zestig euro toch iets te veel van het goede. In dat geval steun je hem met een bijdrage en kan hij er wellicht voor gaan sparen. We weten dat vele mensen het gamen niet echt aanmoedigen, maar af en toe een spelletje spelen kan geen kwaad, toch?

Voor de jonge puber

Als we over één ding het eens kunnen zijn, is dat jonge jongens die net beginnen met puberen, niet zo lekker ruiken. Het puberzweet is een geur die tot diep in je neusgaten doordringt en iets waar je eigenlijk niet zo gelukkig van wordt. Eén manier om dat op te lossen, is het dragen van deodorant. Echter is de boodschap die je dan geeft op zijn verjaardag, misschien wat ongepast. Zo van: ‘ja gefeliciteerd, maar je ruikt niet lekker’. In plaats daarvan geef je een parfum voor kinderen, wat een goede optie is. We raden je wel aan de parfum even te ruiken voor je deze geeft, want het zou zonde zijn als dit ook niet erg lekker ruikt. Een volwassen herenparfum is misschien nog wat heftig voor een 11-jarige jongen, vandaar dat we het houden op een wat kinderlijke variant.

Voor de fan

Grote kans dat jouw 11-jarige een idool van iets is. Is het niet dat hij een favoriet spelletje of coole film heeft, dan is het wel een influencers, zoals je dat tegenwoordig noemt. Het is in dat geval leuk om een soort merchandise te geven. Merchandise bestaat uit goederen met een merknaam, logo of ontwerp, om zo het bedrijf of de persoon te ‘promoten’. Een voorbeeld hiervan zijn kledingstukken van iemand zoals Enzo Knol, maar je hebt dus ook de andere kant, en dat is merchandise van de film Harry Potter. Tenminste, dit is eigenlijk ook wel een soort collectors item. Jouw taak is om de interesses van je 11-jarige zoon te ontdekken, te bedenken of de merchandise wel ‘cool genoeg’ zal zijn en het aan te schaffen. Zie dit cadeau dus eerder als een voorbeeld van…

Voor de jongen met de dure smaak

Het kan heel goed zijn dat de 11-jarige jongen iets op het oog heeft, wat voor jou alleen veel te duur is om te geven. Als datgene ook echt het enige is wat hij wil, spreek dan af met andere genodigden om hem te supporter in zijn ‘droom’. Met dit leuke varkentje geef je hem de mogelijkheid echt te sparen. Want, wil je geld uit het varkentje halen, dan zal je het varkentje kapot moeten slaan. Dit doe je natuurlijk niet voordat je het gespaarde bedrag hebt. Het is een leuk kleinigheidje wat het sparen tot de droom toch wat leuker maakt. Hoe fijn is het moment waarop de jongen alles heeft gespaard en inderdaad het varkentje kapot mag slaan. Wat ons betreft maak je daar ook weer een speciaal ‘spaarvarken-feestje’ van! Er is altijd tijd voor een feestje, nietwaar?

Voor de jager

Het Jachtseizoen is oorspronkelijk een spelletje uit een YouTube serie van het kanaal StukTV. Dankzij het enorme succes is hier onder andere ook een spel van uitgekomen. Er bestaat een grote kans dat je het zelf niet kent, maar je 11-jarige zoon zal het meer dan leuk vinden. Mocht je eerst willen weten waar het Jachtseizoen spel nu eigenlijk over gaat, dan kan je gewoon een video kijken. Er doen veel leuke, bekende Nederlanders mee en er zal hoe dan ook een glimlach op je gezicht komen te staan. Gezien het spel voor 2 tot 4 personen is en het ongeveer een half uurtje doen, kan je zelfs overwegen om met de 11-jarige jongen een potje te spelen!

Voor de krachtpatser

Goed, de puberteit is net niet of net begonnen en ‘ineens’ vind de jongen zijn uiterlijke vertoning toch wel belangrijk. Wellicht is hij altijd wat aan de slanke kant geweest en ziet hij nu oudere jongens met veel spier. Omdat je het een beetje heftig vindt dat hij de voetbal zonder pardon loslaat en een sportschool abonnement wil, kan je hem daarentegen stimuleren om het te combineren. Dus, wat krachttraining thuis en toch nog wel wat sociaal doen op de voetbalclub. Wees overigens niet verrast dat er wat later ineens een eerste vriendinnetje op de stoep staat, mocht hij in deze fase van zijn puberteit zitten. Maar, is dit niet het geval, dan hoef je je geen zorgen te maken, want elke jongen is en blijft anders.

Voor de…

Het is en blijft moeilijk om een geschikt cadeau te vinden voor een 11-jarige jongen. Deze is waarschijnlijk net van de basisschool af en identificeert zich ineens als een stuk ouder persoon, terwijl jij eigenlijk het verschil nog niet ziet. Bij die verandering in gedrag hoort doorgaans ook een verandering in interesses. Dingen van vroeger zijn ineens ‘stom’ en wat andere vriendjes doen of hebben, wil de 11-jarige jongen ook. De jongen is namelijk erg bezig met wat anderen van hem vinden, terwijl hij tegelijkertijd ook struggelt met de verandering die bij hemzelf plaatsvindt. Want hoewel je het misschien niet verwacht: de 11-jarige jongen is zich veel meer bewust van die verandering dan jij denkt.