women working at the office
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com
/

Leuk afscheidscadeau collega

Dat een collega voor altijd bij je blijft, zolang je bij een bedrijf werkt, is helaas maar in enkele gevallen zo. In enkele gevallen neemt een collega afstand. Misschien heeft hij of zij een andere baan of heeft besloten een droom achterna te gaan.

In ieder geval is het niet leuk, als je allerliefste collega tot ziens zegt op het werk. In deze blog geven we je ideeën voor leuke afscheidscadeaus voor een collega. Het ene cadeau is wat origineler dan de ander, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het gebaar en dat je je waardering aan je collega laat zien. Lees gauw verder en laat je inspireren.

Voor een wijze les

Het boek De jongen, de mol, de vos en het paard is een boek dat gaat over vriendschap, maar ook over wijze levenslessen. Het boek geeft wijsheid meer aan allerlei dingen waar je op dagelijkse basis tegen aan kan lopen. Het verhaal geeft een steuntje in de rug aan je collega, die in zijn of haar nieuwe baan of avontuur weer in zekere zin een nieuw leven start. Mocht je het ‘aandurven’, dan kan je altijd nog een lief, persoonlijk bericht op een van de eerste bladzijdes van het boek zetten.

Voor de echte theeleut

Thee, thee en nog een thee. Dat is waar jouw collega toch wel echt om bekend stond. Een heerlijke theedoos, met toch wel wat meer luxe theetjes erin, is dan ook voor hem of haar een prachtig cadeau. Vind je het wat te karig, breidt het pakket dan uit met wat lekkers voor bij de thee. Je kan denken aan bonbons van de plaatselijke chocolatier of een heerlijk gebakje van de favoriete bakker om de hoek. Wat persoonlijker maak je het cadeau met een handgeschreven kaartje.

Voor de creatieveling

Leuker dan bloemen, maar toch een bloem. Wat is het? Een boeket gemaakt van Lego. Het is een heerlijk ontspannende bezigheid voor je collega om in elkaar te zetten en het doet hem of haar eeuwig denken aan jou (en je andere collega’s). Lego is niet goedkoop, maar we weten bijna zeker dat dit als leuk wordt gevonden. Stel dat je collega jonge kinderen heeft of zelf een hart heeft voor creativiteit, dan bestaat er toch niks leukers dan dit?

Voor de ‘dj’

Er was altijd één collega op kantoor die het gehele kantoor van muziek voorzag en laat die collega nou net weg gaan. Het is dan zeker een top idee om een klein boxje voor hem of haar aan te schaffen als cadeautje. Op het kaartje, wat natuurlijk handgeschreven is, zet je dan: ‘voor onze dj, die nu ergens anders voor dj mag gaan spelen. Met dit boxje word je voor altijd herinnert aan deze fijne ’taak’. Zelfs wanneer je op het strand zit of onderweg bent, ben jij degene die een glimlach op de gezichten van een ander tovert. We gaan je missen dj ‘xxxxx’.

Voor een leuke dag

Het is een hype, een trend en terug van weggeweest: spelletjes. Waar de nieuwere generaties ongeveer met hun hoofd geplakt zitten aan hun telefoon, wordt er een verandering waargenomen. Die verandering is dat spelletjes weer veel vaker worden gespeeld. Een van die populaire spelletjes is het spel Keer op Keer Dobbelspel. Let maar op dat je collega dit leuk vindt en er binnen de kortste keren ‘verslaafd’ aan raakt. Geweldig, toch?

Voor de extreme ‘kletstante’

Misschien kende je de kletspot al, misschien ook niet. Het is in ieder geval een pot die aanzet tot kletsen. En omdat jouw collega ongeveer de grootste kletskont was, die het kantoor heeft gekend, geef je hem of haar een kletspot. Het leuke aan deze variant is, is dat de vragen wat pittiger zijn. We zien nu al de glimlach op het gezicht van je collega, wanneer hij of zij het cadeautje uitpakt. Kletsen is een goede eigenschap en dat is iets wat zeker mag worden benadrukt.

Voor de zelfontwikkelaar

Nu het (blijkbaar) tijd is voor je collega om afscheid te nemen, kan je hem of haar net zo goed aanmoedigen tot een volledige reset. Niet omdat het per se nodig is, maar omdat het kan. Met het boek Master your Mindset, krijg je inzicht in je eigen denken. Je collega kan met een frisse start beginnen aan het volgende avontuur wat hem of haar te wachten staat, zonder dat daar uitvoerig onderzoek voor nodig is. Je collega is bezig om zichzelf te ontwikkelen en staat steviger in zijn of haar schoenen.

Voor de kok

Er was altijd één collega die de heerlijkste lunches mee naar kantoor nam. En omdat jij toch wel een erg leuke collega was, werd er ook weleens iets voor jou meegebracht. Je bedenkt een snijplank te geven als afscheidscadeau. Waarom? Nou, omdat je deze kan laten graveren. Zo maak je een, relatief onpersoonlijk cadeau, toch nog erg persoonlijk. Zet er een leuke leus op of iets wat je aan die collega moet denken. Het wordt gewaardeerd, geloof ons.

Voor de spirituele collega

Je hebt hem of haar er geregeld over horen praten, maar hebt er zelf eigenlijk niet zo veel mee. Met dit cadeau laat je weten dat je altijd hebt geluisterd. Je brengt een wens in vervulling met deze prachtige steen. Het branden van wierook wordt voor je collega een hele andere, nieuwe ervaring. Hij of zij kan vanaf nu thuis heerlijk ontspannen. Dat is wel net zo fijn, na een dag van allerlei nieuwe indrukken bij een andere baan. Ontspanning is key in onze tegenwoordig, drukke levens.

Conclusie

Een afscheidscadeau voor een collega is een mooie manier om te laten zien dat je hun tijd en bijdrage aan het werk waardeert. Het kan ook een manier zijn om mooie herinneringen te delen en de band tussen jou en je oud-collega te versterken. Zoals gezegd hoeft het niet duur te zijn, zolang het maar doordacht is en aansluit bij persoonlijke interesses. Of het nu een cadeau is dat ze kunnen gebruiken in hun dagelijks leven of iets dat hen aan de tijd op het werk herinnert, het gebaar zal zeker gewaardeerd worden.