a bathroom with a toilet, sink, and bathtub

Inspiratie voor jouw kleine badkamer

Op social media en andere platforms zie je vaak de grootste badkamers voorbij komen. Maar de meeste badkamers zijn een stuk kleiner, waardoor het soms best lastig is om inspiratie op te doen voor een kleine badkamer. Daarom bieden wij je inspiratie voor jouw kleine badkamer! Je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan een badkamerwinkel en je daar laten adviseren.

Een kleine badkamer met bad

Bij veel mensen staat het bad op het wensenlijstje. Het is natuurlijk heerlijk om na een lange dag eens helemaal tot rust te komen in een ligbad. Maar in een kleine badkamer kan het al snel lastig zijn om een bad kwijt te kunnen. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Zo zijn er ruimtebesparende baden, deze baden hebben een schuine afloop en nemen daardoor minder ruimte in. Wanneer je er geen ruimte is voor zowel een douche als een bad, is daar ook nog het douchebad. Zoals de naam het al zegt is dit een douche en een bad in een, multifunctioneel dus!

De plek voor het toilet

Wanneer je in de rest van het huis geen plek hebt voor een (tweede) toilet, is het wel zo handig dat deze in je badkamer past. Je kunt een badkamer vaak zo indelen dat er genoeg ruimte is voor een toilet. Wanneer je een schuin dak hebt, kun je hier het toilet bijvoorbeeld onder plaatsen. Of kies ervoor om de douche en het toilet naast elkaar te plaatsen en beide elementen af te scheiden met een (glazen)wand. Ditzelfde kun je ook doen met het badmeubel en het toilet. Ook dan is het aan te raden om een wandje tussen beide elementen te plaatsen, dat is wel zo hygiënisch.

Inloopdouche of afgesloten ruimte?

Net zoals het bad willen veel mensen graag een inloopdouche. Je zou het misschien niet verwachten, maar een inloopdouche neemt vaak wat minder ruimte in beslag dan een douchecabine. Nu kun je de doucheruimte natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wil. Het enige nadeel is dat wanneer je kiest voor een kleinere inloopdouche, de kans aanwezig is dat de badkamer nat wordt tijdens het gebruik van de douche. Wanneer je dit liever niet wil, kies dan voor een afgesloten doucheruimte.

De juiste kleuren

De kleuren van de badkamer hebben heel veel invloed op hoe groot of klein de ruimte oogt. Het kleurgebruik is dan ook essentieel als jij je badkamer wat groter wil laten lijken. Donkere kleuren zorgen er namelijk sneller voor dat de ruimte kleiner oogt. Vooral bij de tegelcombinatie is het aan te raden voor lichte kleuren te kiezen, deze heeft namelijk de meeste invloed op de uitstraling van je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan beige, witte of grijze tegels. Wanneer je toch graag wat donkere elementen in de badkamer wil, kun je deze het beste terug laten komen in de meubels of de kranen. Deze hebben wat minder invloed op hoe groot of klein je badkamer lijkt.

Aandachtspunten

Er zijn ook nog wat andere aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden als je je kleine badkamer gaat samenstellen. Zo is het aan te raden om voor grote tegels te kiezen. Je hebt namelijk minder voegen bij grote tegels, wat ervoor zorgt dat je badkamer groter oogt. Daarnaast is het aan te raden om voor zwevende meubels te kiezen, want ook daardoor lijkt je badkamer groter. Kies dus niet voor een groot meubel met drie lades onder elkaar, maar voor een wat kleinere met bijvoorbeeld een of twee lades.