/

Huismiddel tegen ontstoken tandvlees

Als je tandvlees ontstoken is, merk je dat snel genoeg. Het doet niet alleen pijn tijdens het eten, maar zal gedurende dag ook een zeurende pijn achterlaten.

Gelukkig zijn er verschillende methoden waarop je ontstoken tandvlees kan laten kalmeren. Wees je er echter van bewust dat deze blog niet is geschreven door een medisch professional. Bovendien raden we je te allen tijde aan om een tandarts te raadplegen. De verantwoordelijkheid voor het gebruik van de huismiddeltjes in deze blog, ligt daarmee volledig bij jou.

Ontstoken tandvlees en zijn oorzaken

Je zal ontstoken tandvlees herkennen aan zijn rode kleur, de gezwollenheid en een hoge gevoeligheid. Vaak ontstaat het door een slechte mondhygiëne. Tandplak en tandsteen hoopt zich op tussen en op de tanden. Je tandvlees ervaart dat over het algemeen niet als prettig. Bovendien krijgen bacteriën de vrije loop en op den duur zal je tandvlees nog meer te verduren krijgen.

Een ontsteking kan zelfs zo erg zijn, dat het doordringt tot je kaakbot. Het tandvlees zat al wat minder strak om je tanden en kiezen heen, maar nu zal het nog erger worden. Door een ontsteking aan je kaakbot, bestaat er namelijk de kans dat je de gehele tand of kies verliest.

Tips voor een goede mondhygiëne

Het allerbelangrijkste om ontstoken tandvlees te voorkomen, is het hebben van een goede mondhygiëne. Enkele tips voor het creëren van een goede hygiëne zijn:

 • Poets je tanden minstens twee keer per dag, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel.
 • Flos regelmatig, bijvoorbeeld met flosdraad of interdentale ragers, om zo je tanden te reinigen.
 • Spoel je mond met een mondspoeling om bacteriën te verminderen. Pas hier overigens wel mee op want overmatig gebruikt zal je tandglazuur aantasten.
 • Vermijd roken en beperk het gebruik van alcohol en cafeïne.
 • Eet gezond en varieer in je dieet met vezels, groenten en fruit.

Risicofactoren

De ene persoon heeft meer kans op ontstoken tandvlees dan de ander. Een aantal factoren die hiervan het risico vergroten, zijn:

 • een hoge leeftijd (40 jaar of ouder)
 • verandering in hormonen
 • stress
 • ziektes, zoals diabetes
 • ongezond eten
 • etc.

Huismiddelen voor ontstoken tandvlees

Mocht je, ondanks een goede hygiëne, toch last krijgen van ontstoken tandvlees, dan kan je er natuurlijk iets aan doen. Voordat je naar de tandarts gaat, zou je wellicht van deze huismiddeltjes gebruik kunnen maken. Lees:

#1 Zout water

Zout water draagt bij aan het verminderen van ontstekingen en het doden van bacteriën. Los een theelepel zout op in een glas warm water en spoel je mond gedurende 30 seconden. Spuug daarna het water uit. Het is natuurlijk niet heel erg gezond om zoveel zout tot je te nemen. Herhaal deze tip ongeveer om de dag. Wist je overigens dat het gorgelen met zout water keelpijn kan verminderen?

#2 Aloë Vera gel

Aloë Vera staat bekend om zijn kalmerende en genezende eigenschappen. Breng een kleine hoeveelheid pure aloë vera gel aan op het ontstoken tandvlees en masseer zachtjes in. Laat het een paar minuten zitten en spoel daarna je mond met water. Let wel even op dat je eetbare aloë vera aanschaft en niet bijvoorbeeld je after sun met aloë vera in je mond smeert.

#3 Kamille thee

Van kamille thee word je niet alleen rustig, want je zal ook zien dat het op een positieve wijze bijdraagt aan het behandelen van je tandvlees. Kamille heeft namelijk een ontstekingsremmende eigenschap. Je kan nu voor twee wijzen kiezen:

 • Laat een zakje in de thee trekken en leg het afgekoelde theezakje op het ontstoken tandvlees. Wees je er wel van bewust dat je dit niet kan doen met plastic zakjes, zoals die van Lipton.
 • Laat een zakje in de thee trekken, laat de thee afkoelen en spoel je mond met het thee water.

Heb je geen kamille thee in huis, maar wel zwarte thee? Volg bovenstaande wijzen dan met deze thee. Zwarte thee staat bekend vanwege zijn antibacteriële eigenschappen.

#4 Kurkuma

Kurkuma is dat gelige/ oranje kruid dat je vast in je kruidenkast hebt staan. Pak het uit de kast en maak van kurkuma en water een soort papje. Breng het papje vervolgens aan op het tandvlees en laat het enkele minuten zitten. Daarna kan je je mond spoelen en het papje uitspugen. Zó lekker is kurkuma nou ook weer niet.

#5 Kokosolie

Met kokosolie hoef je niet te spoelen, nee, je gebruikt het om je tandvlees te masseren. Nadat je een tijdje het tandvlees hebt gemasseerd, kan je natuurlijk altijd nog je mond spoelen. We raden je trouwens af om te gaan masseren als het tandvlees al helemaal kapot is. Dit zou zelfs averechts kunnen werken en de ontsteking alleen maar verergeren.

#6 Groen(te)

Groen moet je doen en zo ook het eten van knapperige groente. Dit zorgt er namelijk voor dat je tandglazuur herstelt, wat op zichzelf weer leidt tot een betere mondhygiëne. Denk bijvoorbeeld aan groente als selderij, wortel en komkommer. Al zou het afbijten van bijvoorbeeld een wortel wel als pijnlijk kunnen worden ervaren.

#7 Tea tree

Ook bij andere aandoeningen en ontstekingen etc. schijnt tea tree een mooie uitkomst te beiden. Maar, omdat tea tree een erg heftig middel is, moet je dit absoluut niet in hoge doseringen en altijd verdund gebruiken. Dus, mix een paar druppels tea tree olie met water, spoel je mond gedurende dertig seconden en spuug het uit. Je zou daarna zelfs nog je mond met wat water kunnen naspoelen.

Preventie van ontstoken tandvlees

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Eerder in deze blog hebben we al eventjes benoemd wat je zou kunnen doen om ontstoken tandvlees te voorkomen. Mocht het wel zover zijn gekomen en lijk je er niet vanaf te komen, dan is het noodzaak de tandarts te bellen. Het is misschien niet je favoriete plek om te komen, maar hij of zij zal je meteen kunnen helpen. Een tandarts is er namelijk voor opgeleid om je te kunnen helpen.

Conclusie

Ontstoken tandvlees is een ongemakkelijke en pijnlijke aandoening, maar gelukkig zijn er verschillende huismiddelen die kunnen helpen bij de behandeling ervan. Door een goede mondhygiëne te handhaven en gebruik te maken van natuurlijke ontstekingsremmende middelen, kun je ontstoken tandvlees verlichten en de genezing bevorderen. Als de symptomen aanhouden, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen voor een professionele behandeling.