//

How to: Bosch vaatwasser resetten

Je Bosch vaatwasser kan om verschillende redenen niet meer doen wat hij moet doen. In een dergelijk geval is het raadzaam de vaatwasser te resetten.

Geen paniek, het is niet moeilijk om een vaatwasser van Bosch te resetten. In deze blog lees je de stappen die je kan volgen om de vaatwasser een nieuwe boost te geven. Een foutmelding op het display, of het niet goed afvoeren van water tot een wascyclus die niet wordt afgerond: het is zal geen probleem meer zijn.

In welke gevallen resetten?

Er zijn verschillende redenen waarom je je Bosch vaatwasser moet resetten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen waarbij een reset kan helpen:

  • De vaatwasser geeft een foutmelding op het display weer
  • De vaatwasser werkt niet goed en spoelt niet goed af
  • De wascyclus wordt niet voltooid of blijft hangen
  • Het display werkt niet goed of reageert niet

Bij twijfel of wanneer het probleem niet meteen is opgelost, kan je altijd de fabrikant informeren.

In principe ben je overigens klaar als je de startknop drie seconden inhoudt. Dit zal de vaatwasser opnieuw instellen. Maar in sommige gevallen zal je wat beter je best moeten doen. In die gevallen hebben wij nog twee manieren waarop je je vaatwasser van Bosch kan resetten.

Stappen om te resetten

In principe zijn er twee wijzen waarop je een Bosch vaatwasser kan resetten. We noemen de stappen in willekeurige volgorde. Het ene heeft wat ons betreft geen voorkeur op de anderen.

Handmatige reset

We startten met een wijze waarop je de vaatwasser handmatig kan resetten. Lees de stappen grondig voor je gaat beginnen. Houd altijd in gedachten: mocht het nat zijn rondom de stekker, raak deze dan nooit aan wanneer er nog stroom op staat.

Stap 1: Schakel de vaatwasser uit

Voordat je begint met het resetten van de vaatwasser, moet je deze volledig uitschakelen. Dit betekent dat je de vaatwasser van de stroomtoevoer haalt. Dit kun je doen door de stekker uit het stopcontact te halen en de stroomonderbreker van de vaatwasser uit te schakelen. Mocht je niet bij de stekker kunnen, dan kan je in de meterkast alle stroom van de groep afhalen. Bedenk je dan wel dat je waarschijnlijk geen licht meer in de keuken hebt.

Stap 2: Wacht 3-5 minuten

Laat de vaatwasser ongeveer 3-5 minuten uitgeschakeld staan. Dit geeft de vaatwasser de tijd om volledig te resetten. Een paar minuten stroom zou geen problemen moet opleveren.

Stap 3: Schakel de vaatwasser weer in

Sluit de vaatwasser weer aan op de stroomtoevoer. Dit kan door de stekker weer in het stopcontact te steken en de

Stap 4: Selecteer een wascyclus

Nu kun je de vaatwasser weer inschakelen en een wascyclus selecteren. Als de vaatwasser correct is gereset, zou deze weer zonder problemen moeten werken.

Overigens is dit een goede manier wanneer je de code e-15 tegenkomt op het display. Dat betekent dat er waarschijnlijk iets in contact is gekomen met vocht. Controleer dus, wanneer alle stroom van de machine is gehaald, of er ergens een lek zit. Mocht de code niet weggaan of vind je ergens water waar het niet hoort? Bel dan de monteur.

Vaatwasser opnieuw instellen

Een tweede manier om de vaatwasser opnieuw in te stellen is via de knopjes op de deur. Ook dit is erg gemakkelijk en zou in veel gevallen een oplossing bieden.

Stap 1: Open de deur van de wasmachine

Als je de deur van de wasmachine opent tijdens een cyclus, dan zal deze niet stoppen. Maar omdat je voor deze reset methode de knopjes op de deur nodig hebt, is het wel zaak dat je het doet. Let er dan gewoon op dat je de deur maar een klein stukje opent.

Stap 2: Stop de cyclus

Door de start knop in te houden, stop je de cyclus. Eveneens zal de vaatwasser van een programma af gaan als deze nooit is gestart.

Stap 3: Wacht tot het water is weggelopen

Wanneer de vaatwasser midden in een programma zat, is de kans groot dat er nog veel water in de machine zit. Dit wil je eerst laten weglopen, voordat je de volgende stappen in werking zet.

Stap 4: Reset de machine

Door de startknop weer in te drukken, zal het programma weer opnieuw opstarten. De cyclus begint hiermee weer van voor af aan.

Reset werkt niet

Als het resetten van je Bosch vaatwasser niet helpt, zijn er nog andere oplossingen die je kunt proberen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen en hoe je deze kunt oplossen:

  • De vaatwasser spoelt niet goed af: Controleer de afvoerslang en de filters. Maak deze schoon als deze verstopt zijn. Als het goed is werkt je vaatwasser daarna weer zo goed als nieuw.
  • De wascyclus wordt niet voltooid of blijft hangen: Controleer of de sproeiarmen verstopt zijn en maak deze schoon. Controleer eveneens of er geen vuil in de afvoerpomp zit. Wees je er wel van bewust dat het schoonmaken op een delicate manier moet gebeuren.
  • Het display werkt niet goed of reageert niet: Bekijk of de vaatwasser goed is aangesloten op de stroomtoevoer en dat er geen problemen zijn met de stroomonderbreker.

Als geen van deze oplossingen werkt, kun je het beste een professionele reparateur inschakelen om je vaatwasser te laten repareren.

Kleine geschiedenis van Bosch

Bosch is een Duits multinational bedrijf dat actief is in verschillende sectoren, waaronder automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten en energie- en bouwtechnologie. Het bedrijf werd in 1886 opgericht door Robert Bosch en begon als een werkplaats voor fijne mechanica en elektrotechniek. Tegenwoordig is Bosch een van ’s werelds grootste toeleveranciers van automobielonderdelen en is het actief in meer dan 60 landen.

Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten, zoals rem- en brandstofsystemen voor auto’s, huishoudelijke apparaten, gereedschap en beveiligingssystemen. Bosch investeert ook zwaar in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe technologieën (op duurzame wijze) te ontwikkelen en te implementeren.

Conclusie

Het resetten van je Bosch vaatwasser is in de meeste gevallen een eenvoudige oplossing voor veelvoorkomende problemen. Door de stappen te volgen die we hebben beschreven, kun je je Bosch vaatwasser snel en gemakkelijk resetten. Als het resetten niet helpt, zijn er nog andere oplossingen die je kunt proberen, zoals het reinigen van de filters en afvoerslangen. Mocht dat ook niet werken, schakel dan de hulp in van een professionele reparateur.