/

Handdoeken wassen: tips

Van de meeste kleding is wel duidelijk hoe je ze moet wassen, maar hoe zit dat eigenlijk bij handdoeken? Welke temperatuur kan je het best gebruiken? Hoe houdt je ze zacht? En waardoor raken ze verkleurd?

We gebruiken handdoeken ontzettend vaak in het dagelijks leven. Niet alleen om af te drogen na een fijne douche, maar ook bij het zwemmen of sporten. Met name door dat laatste vormen handdoeken een bron van bacteriën en vuil. Om ze schoon te krijgen, maar ook mooi te houden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te wassen.

In deze blog geven we handige tips over hoe je handdoeken het beste kunt wassen. Zo houd je ze fris, mooi en dat alles op een eco-friendly (milieuvriendelijke) manier.

#1 Wastips

Het wassen van handdoeken lijkt eenvoudig, maar er zijn wel degelijk enkele tips die je moet volgen om ze goed te wassen. Hieronder vind je enkele belangrijke punten:

 • Juiste hoeveelheid wasmiddel

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel om te voorkomen dat de handdoeken te hard worden of hun absorptievermogen verliezen. Te veel wasmiddel zorgt eveneens voor zeepresten op de handdoeken. Dat zal op zijn beurt leiden tot een onaangename geur.

 • Wasverzachter

Het gebruik van wasverzachter kan ervoor zorgen dat handdoeken minder goed absorberen. Gebruik het dus niet. Hetzelfde geldt hier over de zeepresten: vermijd het gebruik en laat je handdoeken lekker ruiken.

 • Hoge temperaturen

Handdoeken worden op hoge temperaturen gewassen, om bacteriën te doden. Was ze op minimaal 60 graden Celsius, afhankelijk van de aanbevelingen op het wasetiket. Als je alleen handdoeken wast die zijn gebruikt na het douchen, dan zal 40 wellicht ook voldoen. Let er wel op dat de handdoeken niet te lang hangen.

#2 Fris houden

Als je handdoeken niet regelmatig wast, kunnen ze gaan ruiken en minder fris worden. Hier zijn enkele tips om handdoeken fris te houden tussen wasbeurten door:

 • Hang ze goed op

Laat handdoeken na gebruik goed drogen en hang ze op een goed geventileerde plaats. Dit voorkomt dat er vocht in de handdoeken blijft zitten, wat kan leiden tot schimmelvorming en onaangename geuren. Zorg er dan ook voor dat je handdoeken niet opvouwt en in de kast legt wanneer ze nog vochtig zijn.

 • Sla geen wasbeurten over

Was handdoeken na 3 à 4 keer gebruik om ze schoon en fris te houden. Als je ze niet vaak genoeg wast, zullen ze gaan stinken en zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen.

 • Delen van handdoeken vermijden

Deel handdoeken niet met anderen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Zelfs niet binnen het eigen gezin.

#3 Mooi houden

Handdoeken kunnen hun kleur en zachtheid verliezen na verloop van tijd, vooral als ze vaak worden gewassen. Hier geven we enkele tips om handdoeken mooi te houden:

 • Azijn

Voeg een kopje witte keukenazijn toe aan de laatste spoelcyclus om handdoeken zacht te houden en hun kleur te behouden. Azijn zorgt eveneens voor een extra grondige reiniging. Dat vindt je wasmachine ook leuk.

 • Baking soda

Een andere manier om handdoeken met een natuurlijk middel te verzachten, is door het gebruik van bakings soda. Voeg een kopje baking soda toe aan het wasmiddel. Je zal zien dat ze erg zacht opdrogen.

 • Op lage temperaturen drogen

Om te voorkomen dat handdoeken krimpen of beschadigen, raden we je aan de handdoeken op droge temperaturen te drogen.

Zulke zachte handdoeken wil je toch ook?

#4 Milieuvriendelijk wassen

In een wereld van klimaatverandering, is het vriendelijk voor het milieu om te letten op de natuur. Het wassen van handdoeken kan bijvoorbeeld veel water en energie verbruiken. Wassen op een eco-friendly manier doe je zo:

 • Koud water

Was handdoeken op koudere temperaturen om energie te besparen en de levensduur van de handdoeken te verlengen. Mochten de handdoeken niet zo vies zijn, dan is 40 graden dus ook voldoende. Toch is het goed voor de wasmachine om eens in de 10 weken een wasje te draaien op 90 graden. Dit kan je met handdoeken doen.

 • Milieuvriendelijke wasmiddelen

Om de impact op het milieu te verminderen, kan je gebruik maken van milieuvriendelijke wasmiddelen. We hebben het hier over wasmiddel waarbij geen plastic wordt gebruikt. Sommige wasmiddelen zijn zelfs vegan en makkelijk biologisch afbreekbaar.

 • Drogen aan de lucht

Droog handdoeken aan de lijn om energie te besparen. Bovendien draagt het bij aan de levensduur van je handdoeken. De droger leidt sneller tot beschadigingen van de katoenvezels.

#5 Veelvoorkomende fouten

We hebben tussen de tips door al een aantal keer laten vallen wat je juist niet moet doen bij het wassen van handdoeken. Denk aan het gebruik van wasverzachter, het delen van handdoeken en het overslaan van wasbeurten. Drie andere fouten waar we nog op in willen gaan zijn:

 • Droger

Hoewel het wellicht aantrekkelijk is om de droger te gebruiken, raden wij het gebruik ervan toch af. Drogen op hoge temperaturen kan handdoekvezels beschadigen en laten krimpen. Hoewel ze er in eerste instantie ‘zacht’ uitkomen, zal je op den duur merken dat ze veel sneller ruw worden. Gebruik daarom de tip over azijn en/ of baking soda.

 • Te lang wachten

Was je ’s nachts omdat dan de energie goedkoper is? Ga absoluut je gang, maar stel de wasmachine zo in, waardoor je ze gelijk kan ophangen als je opstaat. Als je handdoeken te lang in de wasmachine laat zitten, ontstaat een muffe geur. Je kan nu bijna opnieuw beginnen met wassen.

 • Gemixte was

Als laatste tip geven we je het advies om handdoeken apart van andere was te wassen. De vezels van handdoeken tasten soms je mooie kleding aan. Bovendien was je de meeste kleding op veel lagere temperaturen. Let ook op wanneer de handdoeken net nieuw zijn, dan kunnen ze nog wel eens verfresten afgeven.

Conclusie

Handdoeken vormen een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Handdoeken goed wassen en daarmee op de juiste manier te houden, is een kunst apart. De tips in deze blog geven je een leidraad hoe je de handdoeken schoon, fris en mooi houdt. Bovendien is er een aantal manieren waardoor je de impact op het milieu kan verminderen. Vermijd de veelvoorkomende fouten bij het wassen van handdoeken en geniet van je frisse, maar vooral zachte handdoeken!