/

Green Egg alternatief

Er bestaat een grote kans dat je weet waar het over gaat als we het hebben over een ‘Green Egg’, maar misschien doe je dat wel niet. Want, nee, we hebben het niet over een groen ei. Die bestaan overigens wel, maar nogmaals, een ‘Green Egg’ is wat anders.

Als je een passie hebt voor buiten koken en barbecueën, wist je al lang waar we het over hadden. Een Green Egg is namelijk een barbecue. Het is geen gewone barbecue, maar het is een innovatieve en veelzijdige tool die steeds populairder wordt over de hele wereld. Maar wat maakt de Green Egg zo speciaal en nog een betere vraag, waarom is hij zo duur? In deze blog gaan we in op deze vragen én zal je zien dat we opzoek zijn gegaan naar alternatieven voor deze groene makker.

Wat maakt de Green Egg zo speciaal?

Een Green Egg barbecue is een keramische houtskoolbarbecue die bekend staat om zijn unieke vorm en uitstekende kookprestaties. Het is geïnspireerd op de traditionele Japanse kamado-kooktoestellen en is ontworpen om de perfecte combinatie van smaak, vochtigheid en temperatuurregeling te bieden. De Green Egg BBQ wordt beschouwd als een premium merk vanwege de hoogwaardige materialen en vakmanschap die bij de productie worden gebruikt.

Je kan bij de bereiding voor verschillende opties gaan. Houd je van lang dineren? Ga dan aan de slag met de Green Egg als een soort slow cooker. Je bent uren bezig met eenzelfde stukje vlees en met goedgezelschap is dat geen probleem. Daarnaast kan je er ook fantastisch op grillen, waarbij de temperaturen maar hoger en hoger worden.

Waarom is de Green Egg zo duur?

De Green Egg komt in maar liefst zeven varianten: de MINI, MINIMAX, SMALL, MEDIUM, LARGE, XLARGE, 2XL. Elk van de varianten varieert logischerwijs ook in prijs. De prijzen gaan van een kleine €700,- tot bijna €4000,-. Dat je een flink gevulde portemonnee moet meenemen, is daarmee zeker.

Maar waarom is het bedrag op de bon niet iets waar je blij van wordt? Well, dat komt ondermeer door:

  • Kwaliteit en duurzaamheid: de gebruikte materialen van de Green Egg zorgen dat deze jarenlang meegaat. Zo wordt er van keramiek gezegd dat de levensduur wel langer dan een eeuw is. Bovendien is het relatief onderhoudsvrij en is het bestand tegen van allerlei omstandigheden. Het kan niet roesten, zoals metalen barbecues. Je zou honderdduizend keer moeten barbecueën en pas dan zal er verval optreden.
  • Veelzijdigheid en prestaties: met het ontwerp kan je grillen, roken, bakken, stomen en zelfs pizza’s bereiden. De uitstekende warme-isolatie en nauwkeurige temperatuurregeling zijn eveneens kenmerken die de prestaties van de barbecue verhogen. Het niveau van veelzijdigheid en prestaties is relatief onvindbaar op de huidige markt.
  • Unieke kookervaring: en ook iets dat je niet snel zal vinden is de unieke kookervaring die het biedt. Het keramische materiaal en het luchtcirculatiesysteem resulteren in een gelijkmatige warmteverdeling en vochtigheid. Een uitgedroogd stuk biefstuk zal je er daardoor niet gauw op terugvinden. Sterker nog, bijna alles blijft vol van smaak en sappig. Niks geen chemische of metalen smaak, maar gewoon zoals het product bedoeld is.

Natuurlijk snappen we dat je er geen duizenden euro’s voor wil neerleggen en daarom bieden we een aantal alternatieven. Echter zal je in gedachten moeten houden dat het alternatief waarschijnlijk in kwaliteit zal verschillen.

Alternatieven

Dus hier, de alternatieven voor de Green Egg:

#1 Grill Guru Medium

Prijs: €699,-

Zo, de Grill Guru Medium is ongeveer twee keer zo goedkoop dan de Green Egg Medium. Bovendien heeft deze iets dat de Green Egg niet heeft, namelijk bamboe zijtafels. Hier kan je makkelijk je kookgereedschap op kwijt en andere benodigdheden. Hij lijkt erg op de Green Egg, niet alleen qua vorm, maar ook design. In zin gaat het wederom om een kamado. Kamado betekent overigens in het Japans oven. En daarmee wordt maar weer aandacht gelegd op de veelzijdigheid van dit ding. Maar goed, met de Grill Guru zit je prima. Goedkoop ‘issie’ nog steeds niet, maar iets is beter dan niets, nietwaar?

Klik hier om het alternatief te bekijken

#2 Intratuin Kamado barbecue

Prijs: €549,- (oorspronkelijke prijs is €649,-)

Hop, hop. Onze eksteroogjes zijn gericht op deze beauty van de Intratuin. Want ja, zo makkelijk kan het dus al zijn om aan een kamado barbecue te komen. Met de twee platen in deze barbecue kun je onderscheid maken in directe en indirecte warmte. Daarnaast kan je gebruik maken van convectiewarmte, waarmee je perfect kunt grillen. De kamado barbecue van de Intratuin doet wat hij moet doen en voor de prijs die je betaald krijg je wat je daarvan kan verwachten. Wellicht geen honderdduizend gebruiken, maar wel weer die twee mooie plankjes aan de zijkant.

Klik hier om het alternatief te bekijken

#3 Columbus

Prijs: €499,- (oorspronkelijke prijs is €575,-)

Haal je spierballen maar weer uit de kast voor een mooie barbecue, want die heb je zeker nodig. De medium versie van Columbus is maar liefst 60 kg, maar dan krijg je er ook wel wat voor terug. Afgezien van de twintig jarige garantie die je krijgt, zou je geen concessies hoeven doen. Althans, dat is wat de makers van dit merk zeggen. Verder krijg je er een regenhoes bij en een aantal ‘standaard’ accessoires. Wat niet elk barbecue heeft, maar deze wel, is een kolenmand met kolenverdeler. Het opruimen wordt hiermee weer een stukje verder.

Klik hier om het alternatief te bekijken

Conclusie

In deze blog zijn we ingegaan op een aantal alternatieven voor de Green Egg barbecue, nadat we hebben verteld hoe fantastisch de Green Egg zelf eigenlijk is. Dat we er ‘maar’ drie hebben gegeven, is een bewust keuze, gezien het maar moeilijk is iets te vinden wat er op lijkt. Overigens is dat alternatief er wel, maar dan zit je nog steeds in dezelfde prijsrange en daar wilden we voor nu even vanaf. Hoe dan ook, een keramische barbecue, ofwel een kamado is iets voor liefhebbers. Het is een investering in je eigen geluk en plezier, waar je met anderen van kan genieten.