man holding box

Dé tips om out of the box te denken

Wil jij ook meer creatieve ideeën bedenken en tot nieuwe inzichten komen? Of je nu een ondernemer bent die op zoek is naar innovatie, een creatieveling die vastzit in een sleur, of gewoon iemand die nieuwe perspectieven wil ontdekken. Out of the box denken is waar iedereen van profiteert. Wij van Unicorn Hub delen 4 praktisch toepasbare tips om je te helpen buiten de kaders te denken en tot grensverleggende ideeën te komen. 

Wat is out of the box denken?

Out of the box is een term die vaak opduikt tijdens brainstormsessies, waarbij het doel is om nieuwe ideeën te genereren. Out of the box denken betekent anderen aanmoedigen om het probleem op een andere manier te bekijken, waardoor creativiteit wordt aangeboord en innovatie ten opzichte van concurrenten wordt gestimuleerd. Kortom, het is een proces om tot creatieve, innovatieve en nieuwe inzichten te komen.

Er zijn manieren om je out of the box denken te stimuleren. Hier zijn een paar tips:

Tip 1: Brainstorm met anderen

Door met anderen te praten over uitdagende kwesties, krijg je de kans om verschillende perspectieven te horen. Dit verrijkt je kennis en kan je helpen nieuwe invalshoeken te ontdekken voor je project of probleem. Overleg ook met mensen buiten je vakgebied, zij kunnen frisse inzichten bieden doordat ze niet vastzitten in dezelfde denkpatronen als jij.

Tip 2: Neem een pauze in de buitenlucht

Als je creativiteit wilt bevorderen, ga dan naar buiten. Onderzoek van Stanford University toont aan dat fysieke activiteit creativiteit kan stimuleren. Een wandeling buiten de kantooromgeving kan je uit de sleur halen en je nieuwe perspectieven bieden. Buiten heerst vaak een meer ontspannen sfeer, wat je geest de vrijheid geeft.

Tip 3: Vereenvoudig het

Mensen raken vaak verstrikt in complexe gedachten. Probeer voor jezelf te bedenken hoe je het aan een kind zou uitleggen. Dit kan je helpen om het eenvoudig te houden. Het maken van een mindmap kan ook helpen om je gedachten te ordenen en complexiteit te verminderen.

Tip 4: Activeer je creatieve brein

Start een brainstormsessie met een creatieve oefening. Dit kan helpen om de creativiteit te activeren en de deelnemers op hun gemak te stellen. Een voorbeeld is het abc-spel, waarbij de facilitator een letter noemt en deelnemers woorden bedenken die met die letter beginnen.

Out of the box denken is niet voorbehouden aan een selecte groep mensen. Het is een benadering die in verschillende situaties kan worden toegepast. Door simpelweg de vraag anders te formuleren en te denken in termen van ‘hoe gaat het wel werken?’ in plaats van ‘waarom werkt het niet?’, kunnen nieuwe en passende inzichten worden verkregen.
Wil je leren hoe je creatief kunt denken? Dan is onze Creatief Denken Training iets voor jou. Tijdens deze training leer je methoden om creativiteit te stimuleren.