silver pot on top of induction oven

De kenmerken van een ton-sur-ton keuken

Je hebt er misschien weleens van gehoord: ton-sur-ton. Dat kan heel goed, want ton-sur-ton is op het moment een echte interieurtrend. Zoals we wel vaker zien slaat deze interieurtrend ook over naar de keukenbranche. Inmiddels maakt de ton-sur-ton keuken dan ook zijn intrede. Ben je benieuwd wat ton-sur-ton nou eigenlijk is en welke mogelijkheden het biedt? Wij vertellen het je!

Wat is ton-sur-ton?

Ton-sur-ton is best een ingewikkeld wordt, maar opvallend genoeg staat het juist voor een hele minimalistische stijl. Het betekent namelijk dat je voor een gehele ruimte één basiskleur kiest. De hele ruimte krijgt dan dus dezelfde kleur. Dat betekent niet dat je voor exact dezelfde kleur moet kiezen, je kunt ook gebruikmaken van verschillende kleurtinten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende zandkleuren of grijstinten. Wanneer je kiest voor deze keukenstijl, geef je dus de complete keuken dezelfde kleurtint. Met een ton-sur-ton keuken creëer je dus over het algemeen een hele minimalistische en rustige ruimte. En laat dat nu ook net een trend zijn!

Kleuren en materialen van een ton-sur-ton keuken

De kleuren die we vooral vaak in een ton-sur-ton keuken zien zijn de wat lichtere en warme kleuren zoals taupe, grijs of beige. Een andere kleur waar je misschien wat minder snel aan zou denken is zwart. Maar met deze kleur kun je ook heel goed een ton-sur-ton keuken samenstellen. Je creëert hiermee in plaats van een hele minimalistische ruimte, wat meer een gewaagd geheel. Daarnaast zijn er verschillende materialen waarmee je kunt werken. Zo biedt kunststof echt een uitkomst, denk aan kunststof fronten en werkbladen, dit materiaal is namelijk in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Maar daarnaast is ook natuursteen en keramiek in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar.

Geschikte keukenapparatuur

Het vinden van keukenapparatuur voor een ton-sur-ton keuken kan wat lastiger zijn. Wanneer je voor een zwarte ton-sur-ton keuken gaat, kun je natuurlijk gewoon voor volledig zwarte apparatuur kiezen. Maar bij vele andere kleuren wordt dit toch al wat lastiger. Je kunt daarbij kiezen voor de kleur die het dichtst bij ligt, bij een grijze kleur kies je dan bijvoorbeeld voor rvs-apparatuur. Daarnaast is het aan te raden om alle apparatuur in dezelfde kleur te kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld voor een beige ton-sur-ton keuken kiest, kan je volledig zwarte apparatuur aan de keuken toevoegen. Zo behoud je toch de rustige uitstraling van deze keukenstijl.

Accessoires en accenten toevoegen

Net zoals de keukenapparatuur zijn ook de kraan en spoelbak niet in alle kleuren verkrijgbaar. Je kunt dan ervoor kiezen om de kraan en spoelbak dezelfde kleur te geven als de keukenapparatuur. Voeg dan aan de beige keuken met zwarte apparatuur ook een zwarte kraan en spoelbak toe. Zo creëer je naar verhouding toch een minimalistische eenheid. Daarnaast kun je ook voor een kleur kiezen die dicht bij de kleur van de rest van de keuken ligt. Bij grijs kun je gaan voor Gun Metal of rvs en bij beige voor goudkleurig. Ditzelfde trucje kun je toepassen voor het uitzoeken van de accessoires. Het voordeel van accessoires is dat deze wel vaak in alle kleuren verkrijgbaar zijn en deze volledig op je keuken en de kleur ervan kunt afstemmen.

Een ton-sur-ton keuken samenstellen

Wil je graag een ton-sur-ton keuken samenstellen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Breng dan een bezoek aan een keukenwinkel. Je kunt daar niet alleen inspiratie opdoen voor jouw nieuwe keuken, maar je ook laten adviseren over de mogelijkheden. Een deskundige adviseur kan samen met jou je nieuwe ton-sur-ton keuken samenstellen!