/

Bosch of Siemens: wat is beter?

Ben je bij deze vraag appels met peren aan het vergelijken? Of zoek je de verschillen tussen een eeneiige tweeling? We hebben het over twee huishoudgiganten, namelijk Bosch en Siemens.

Als het gaat om het kiezen van huishoudelijke apparaten, zijn Bosch en Siemens twee bekende merken die consumenten vertrouwen. Van beide merken zijn de fabriek en het hoofdkantoor in Duitsland gevestigd. De merken hebben een rijke geschiedenis in het produceren van hoogwaardige apparaten voor thuisgebruik. Maar waar moet je nu eigenlijk voor kiezen? In deze blog zullen we de geschiedenis van beide bedrijven verkennen, hun assortiment vergelijken en een antwoord geven op de vraag: Bosch of Siemens, welk merk is beter?

De oorsprong van Bosch

Bosch werd in 1886 opgericht door Robert Bosch in Stuttgart, Duitsland. Het bedrijf begon als een werkplaats voor fijne mechanica en elektrotechniek, maar al snel breidde het uit naar verschillende industrieën, waaronder huishoudelijke apparaten. Tegenwoordig is Bosch een van de grootste producenten van huishoudelijke apparaten ter wereld. Het assortiment bestaat uit producten variërend van koelkasten tot stofzuigers. In menig Nederlands huishouden zal een Bosch-product terug te vinden zijn.

De oorsprong van Siemens

Net na de Tweede Wereldoorlog werd Siemens opgericht. Het bedrijf ontstond in Berlijn, Duitsland in 1847 en werd opgericht door Werner von Siemens en Johann Georg Halske Het bedrijf begon als een telegrafiebedrijf, maar breidde al snel uit naar andere industrieën. Tegenwoordig is Siemens nog steeds in verschillende industrieën een begrip, waaronder energie en gezondheidszorg. In deze blog richten we ons met name op iets anders dat Siemens doet. We hebben het dan over een breed scala aan huishoudelijke apparaten, waaronder wasmachines, koelkasten en vaatwassers, dat Siemens produceert.

Vergelijking van Bosch en Siemens

Zowel Bosch als Siemens staan bekend om hun hoge kwaliteit en innovatieve functies. Beide bedrijven bieden een breed scala aan apparaten, van wasmachines tot koelkasten, en hebben een goede reputatie bij consumenten.

Ontwerp

Een van de belangrijkste verschillen tussen Bosch en Siemens is het ontwerp van hun apparaten. Siemens-apparaten hebben over het algemeen een strak en modern ontwerp, terwijl Bosch-apparaten vaak een meer traditionele uitstraling hebben. Overigens sluit het een het ander niet uit: bij beide merken kan je apparaten in verschillende stijlen vinden. Toch is de ‘look’ van een product een belangrijke factor voor consumenten. Je wil je niet zorgen maken of de rest van je keuken of interieur wel aansluit bij het apparaat.

Prijzen

Een ander belangrijk verschil is de prijs. Over het algemeen zijn Siemens-apparaten duurder dan Bosch-apparaten. Dit komt deels door het feit dat Siemens in sommige apparaten een kleiner aanbod heeft. Het is voor Bosch, met meerdere producten, aantrekkelijk om verschillende prijzen aan te bieden.

Toch hoeft het niet te betekenen dat Bosch apparaten door de goedkopere prijs, mindere kwaliteit aanbiedt. Mocht je twijfelen over de kwaliteit, dan is het raadzaam om bijvoorbeeld recensies te raadplegen. Een klein aanbod is overigens ook niet iets negatiefs. Het maakt het kiezen makkelijker en maakt het aanbod meer exclusief.

Website

Beide websites bieden een overzichtelijk aanbod van de producten die de merken aanbieden. Het is handig dat er veel filters worden aangeboden, om zo goed mogelijk je wensen te sorteren.

Je kan bijvoorbeeld filteren op slimme technologie, energiezuinige opties en verschillende programma’s voor specifieke taken. Door het filteren, zal je er wel achterkomen dat niet alle apparaten alle ‘hoogwaardige’ functie hebben. Het is sowieso belangrijk om de specificaties van elk model te bekijken voordat je een aankoop doet.

Aanbod

Een belangrijk verschil om nog te vermelden: Bosch heeft relatief meer verschillende producten in het assortiment dan Siemens. Zo verkoopt Bosch een sapcentrifuge en andere keukenapparaten en Siemens niet. Misschien ook wel enigszins logisch, gezien Bosch niet in veel andere industrieën zit.

Klantenservice

Een laatste aspect om te overwegen bij het vergelijken van Bosch en Siemens is de garantie en klantenservice. Beide bedrijven bieden uitgebreide garanties op hun producten, evenals een goede klantenservice. Het is fijn als je vóór de aankoop zeker weet dat je kunt vertrouwen op de ondersteuning van het merk als er iets misgaat met het apparaat.

Voorbeeld

Maar, als je nou een vergelijking wilt maken tussen een product van de twee merken, hoe doe je dat dan? We hebben hieronder een voorbeeld gemaakt, waarbij twee wasmachines worden vergeleken, via de keuzehulp.

We volgden de volgende stappen bij de keuze hulp:

 • Wasmachine of wasdroogcombinatie? Wasmachine
 • Toerental voor centrifugeren? 1400 toeren p/m
 • Grootte van de trommel? 9 kg
 • Belang energiegebruik? Heel belangrijk
 • Voorkeur wasfunctie? Snel wassen

Uitkomst van ‘Wij bevelen aan’:

Siemens:

iQ500 Wasmachine, voorlader 9 kg 1400 rpm

 • Eigenschappen op basis van uw voorkeuren: Vulgewicht: 9 Kg
 • Energielabel A
 • €899,00

Bosch:

Serie 8 Wasmachine, voorlader 9 kg 1400 rpm

 • Eigenschappen op basis van je voorkeuren: Vulgewicht: 9 Kg, Tijdbesparende functie
 • Energielabel A
 • €1259,00

Opvallend genoeg werden er nagenoeg bijna dezelfde vragen gevraagd in de keuzehulp en zag deze er bovendien hetzelfde uit. Het lijkt bijna alsof ze elkaars websites namaken en zo de concurrentiestrijd aan willen gaan.

Bosch of Siemens: wat is beter?

Eerlijk? We hebben geen eenduidig antwoord klaar liggen.

Beide merken hebben een lange geschiedenis van kwaliteit en innovatie en bieden vergelijkbare functies en garanties. Het zal neerkomen op persoonlijke voorkeur en budget. Mocht je opzoek zijn naar relatief goedkopere apparaten, dan is Bosch een optie. Voor een strak interieur kan Siemens in sommige gevallen uitkomst bieden.

Waar je ook voor gaat, houd altijd rekening met de specificaties, garanties en klantenservice opties van elk merk voordat je een beslissing neemt. Door dit te doen, kun je er zeker van zijn dat je een apparaat koopt dat aan je behoeften voldoet. Je kan zo vele jaren van je nieuwe stofzuiger genieten.