/

Beste Logeermatras (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde Logeermatras – onze nummer 1 van 2023

Een geweldig logeermatras schaf je vandaag nog aan bij Wicotex. Het is opvouwbaar, de schuimlaag geeft een comfortabele ligging én hij is makkelijk te vervoeren dankzij de draaghendel. De matrashoes is wasbaar en je geeft je gasten een veel comfortabelere manier van logeren dan met een luchtbed. Kopen, dus!

Introductie

De meeste mensen die iemand op bezoek hebben, willen het beste voor hun gast. In zekere zin heeft het namelijk toch wel een degelijke invloed op hoe anderen een beeld van je vormen. Laat staan als de gast blijft logeren. Een lekker ontbijtje, schone handdoeken én, niet te vergeten, een lekker matras. Niets daarvan is te veel gevraagd (toch?). Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat het vriendje van je zoon blijft slapen, wie het allemaal net wat minder kan interesseren.

Hoe dan ook, een goed logeermatras is geen overbodige luxe. Want, om nou elke keer een luchtbed op te pompen is nu ook niet helemaal je van het. Lees in dit artikel over de vijf beste logeermatrassen van het moment. Met de top vijf in je achterhoofd in en de kooptips recht voor je neus, weet jij ongetwijfeld een eigen keuze te maken. Wellicht dat je in de veelgestelde vragen nog antwoord vindt op je laatste vragen.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goed Logeermatras

Je eigen voorkeuren stel je onder andere samen door de dingen die belangrijk zijn bij de aanschaf van, in dit geval, een logeermatras. Lees de punten goed door en laat je daarna inspireren door de top 5.

 1. Afmetingen
  Het hele idee waarom je misschien wel een logeermatras wil aanschaffen, is omdat je geen ruimte hebt voor een regulier matras. Bovendien wil je het je gasten niet aandoen om op een luchtbed te liggen. Dat de afmetingen daarom voldoen aan je gewenste, maximale afmetingen is daarom ontzettend belangrijk.
 2. Comfort
  De stevigheid en de vulling van het matras zeggen zeker iets over het comfort van het matras, evenals de dikte. Het kan nuttig zijn om verschillende opties uit te proberen of recensies te lezen. Door die laatste tip krijg je soms een vertekend beeld, maar vaak is het wel redelijk accuraat.
 3. Opvouwen
  Veel logeermatrassen zijn opvouwbaar. In sommige gevallen wordt er zelfs een soort poef of stoeltje gecreëerd. Ook wanneer dit het geval is, is het handig om de afmetingen de checken. Het zou zonde zijn als deze toch niet in de auto past.
 4. Draaggewicht
  Bij sommige logeermatrassen is er sprake van een maximaal draaggewicht. Bedenk welke personen je vaak als logé zal krijgen en baseer daarop of het maximum genoeg is. Het zou zonde zijn als de persoon nog de grond voelt, terwijl hij/zij niet eens op een lek luchtbed ligt.
 5. Matrashoes
  Kijk niet alleen van welk materiaal de matrashoes is gemaakt, maar ook of deze hoes wasbaar is. Je verhoogd hiermee het level van hygiëne. Wel zo fijn idee voor je gasten en misschien ook wel voor jezelf, wanneer je het logeermatras ook gebruikt voor op vakantie.

5 Beste Producten

#1 Wicotex opvouwbare matras – 195x85cm

Prijs: €73,94

+ opvouwbaar en met een hendel te vervoeren
+ schuimlaag voor een comfortabel gevoel
– kleiner dan gemiddeld matras
– maximaal draaggewicht ligt op 90 kg

Het matras is dan wel iets smaller dan een standaard eenpersoons bed, maar groot genoeg om alle onverwachte logees op te vangen. Heel lang moet de logé overigens niet zijn, want ook de lengte van 195 cm is niet heel regulier. Daarnaast heb je te maken met, hoe vervelend het misschien ook is, een maximaal belastbaar gewicht. Dit komt neer op een ferme 90 kg. Personen met een hoger gewicht kunnen natuurlijk wel er bovenop gaan liggen, maar er is een zeker kans aanwezig dat hij/zij de grond voelt. Het matras haal je in ieder geval binnen no time van zolder, dankzij het lichte gewicht van 2,5 kg. Bovendien hoef je ook niet bang te zijn dat deze in zijn onhandige vorm toch nog op je valt. Het matras is namelijk opvouwbaar, in maar liefst drie delen. Verder zorgt een rits ervoor dat deze tijdens het vervoer niet uit elkaar valt. Met de handige draaghendel verplaats je hem van kamer naar kamer, of van auto naar caravan, etc.

De Wicotex opvouwbare matras – 195 x 85 cm zelf heeft een dikte van 10 cm. In deze tien centimeter zit maar liefst 7 cm aan schuimlaag verwerkt. Het komt erop neer dat het een gemiddelde hardheid geeft. De meeste personen zullen hier op een zeer comfortabele manier op slapen. Je zal alleen nog even de dekens moeten faciliteren. Je begrijpt het goed, een hoeslaken is inderdaad niet nodig. De hoes om het matras is namelijk wasbaar. Een wasprogramma op zo’n 40 graden Celsius zal je matras zeker ten goede doen.

Je zal het matras niet moeten gaan vergelijken met je eigen vertrouwde matras. Hoewel het zeker niet voor niets als beste uit de test is gekomen, is ‘geweldig’ een woord dat niet heel passend is. Het slaapt beter dan een luchtbed, maar niet beter dan een matras van veren. Het is wel een stuk makkelijker op te bergen dan een heel matras, maar is zeker niet kleiner dan een opgevouwen luchtbed. Weet wat je aanschaft en met name om welke reden je dit mooie logeermatras in je winkelwagen plaatst.

#2 Luxe logeermatras – grijs – opvouwbaar matras – 200 x 70 x 15

Prijs: €112,02

+ opvouwbaar
+ breedte is smal, maar handig voor in bijvoorbeeld tenten
– niet heel prettig voor buikslapers

Het kamperen in de tent ging vorig jaar niet optimaal. Helemaal niet optimaal. Elke ochtend lag je op de grond en toch kon je geen lek ontdekken. Natuurlijk waren alle luchtbedden in het campingwinkeltje die week uitverkocht. Om erger te voorkomen, ben je opzoek gegaan naar een logeermatras, maar je kwam er nog niet echt uit. Een mooie optie zou dit logeermatras kunnen zijn. Tenminste, als je genoeg ruimte in de auto hebt. Zelfs in zijn opgevouwen stand neemt het matras namelijk nog relatief veel ruimte in beslag.

Het matras maakt het zo fijn voor kamperen, omdat deze redelijk smal is. Koop er twee, leg deze naast elkaar en je kan nog steeds je tassen kwijt in de tentcabine. Het matras is 70 cm breed: verdubbel dat en je ligt op een twijfelaar. Desondanks heeft het nog wel een lengte van 200 cm, dat het ook geschikt maakt voor de wat langere personen onder ons. Dankzij de dikte van 15 cm lig je sowieso niet op de grond. Die dikte ontstaat trouwens door de 15 cm dikke foamlaag, dat in de wasbare matrashoes zit. Heb je toevallig wat leuke vrienden of familie op bezoek, dan tover je het matras binnen enkele tijd om tot een kleine sofa. De twee groene kussentjes die je per matras kreeg meegeleverd, geven wat extra steun in de rug. Toch wel fijn voor je moeder, die niet oud is, maar toch eigenlijk wel een beetje oud is.

Het Luxe logeermatras – grijs – opvouwbaar matras – 200 x 70 x 15 is handzaam, makkelijk in gebruik te nemen en prima om een aantal nachten op te vertoeven. Hoewel de afmetingen, ook van de opgevouwen staat, netjes op de afbeeldingen staan vermeld, is er toch een aantal mensen dat hem wat lomp vindt. Dat valt te begrijpen, ook omdat het hoofdeinde schuin oploopt. Dat is toch weer een aantal extra centimeters die je kwijt moet. Bovendien is dat hoofdeinde ook niet heel prettig voor alle buikslapers onder ons. Het maakt het matras wat minder geschikt dan gehoopt.

#3 Essential By Emma Traagschuim Matras

Prijs: €195,30

+ zeer luxueus matras voor elke slaper
+ wasbare tijk (matrashoes)
– duur

Wil je écht een vorm van luxe voor je gasten, schaf dan de Essential By Emma Traagschuim Matras (90 x 200 cm) aan. Het traagschuim maakt dat het matras voor elke soort slaper geschikt is. Of je dus het liefste op je rug, zij of buik slaapt, maakt in dit geval niet uit. De drie lagen in het matras zorgen ervoor dat de pijnlijke drukpunten worden weggenomen. Denk aan een schouder die het volledige gewicht van je bovenlichaam draagt of je heup die in het matras drukt. Comfort staat bij dit matras bovenaan.

Natuurlijk maak je dit matras op zoals je een ander bed ook zou opmaken. Denk aan een hoeslaken, een dekbed, een dekbedovertrek en misschien wel een bedframe. Maar, omdat er wellicht meer mensen op het matras slapen dan je gewend bent, wil je dat het nóg schoner aanvoelt. Geen probleem, want je kan de hoes van het matras ook uitwassen. Zowel jezelf als je gast breng je daarmee in een fijne staat van goede hygiëne.
Om het traagschuim zo goed zijn werk te laten doen, zou je het matras eigenlijk elke maand een keertje moeten omdraaien. Dit doe je dan van hoofd- naar voeteneind. Echter zal niet elke nacht iemand op het matras slapen, dus maak er eens in de drie maanden van en je zal nog steeds goed zitten.

Ja, we know. Het matras is niet heel goedkoop. Sterker nog, zoals je al hebt gelezen is dit niet eens een ‘speciaal’ logeermatras. Je zal een grote portemonnee moeten hebben dan wel moeten sparen voor de aankoop van dit prachtmatras. Als je hem dan bestelt, heb je het geluk dat het matras in een rol wordt verzonden. Laat het matras 24 uur lang opstijven en deze is klaar voor gebruik. Merk je na een tijdje dat het net niet is naar wat je opzoek was, dan is dat geen probleem. Je hebt namelijk maar liefst vijf jaar garantie op het matras.

#4 Loft 25 Opvouwbare matras – zetelbed – Volwassen vouwmatras

Prijs: €69,97

+ in maar liefst 11 kleuren beschikbaar
+ 100% waterafstotend polyester
– erg smal (66 cm)

Hoewel de nummer 3 uit deze lijst alleen al geweldig klonk door de omschrijving van het traagschuim, is en blijft het niet echt een logeermatras. Daarentegen kon je het beter classificeren als een matras dat je zou aanschaffen als eerste ‘grote mensen’ matras voor je kleine. Vandaar dat we weer terug zijn gekomen bij een vouwmatras. Dit keer een nog smaller matras dan je bij de voorgaande logeermatrassen hebt gezien. We spreken namelijk over een breedte van slechts 66 cm (bij benadering). Daarentegen tikt de lengte wel een mooie 198 cm aan. Heb je het matras opgevouwen, dan kan je uitgaan van de volgende afmetingen: 66cm (breedte) x 66cm (diepte) x 42cm (hoogte).

De hoes van het matras is gemaakt van 100% waterafstotend polyester. Het maakt dat je zelfs een nachtelijk avontuurtje met dit matras kan overleven. Is de hoes wat vies geworden, dan kan je deze altijd nog uitwassen. Het matras is overigens gevuld met polyestervezels, die toevallig in Nederland worden ontwikkeld. Het voordeel hiervan is dat deze vezels brandvertragend zijn. Toch wel een prettig idee in noodsituaties, lijkt ons zo. Mocht je overigens de rode kleur van het Loft 25 Opvouwbare matras – zetelbed – Volwassen vouwmatras wat heftig vinden, dan hoef je niet lang getreurd te blijven. Het matras is namelijk in maar liefst 11 kleuren beschikbaar. Variërend van knalgroen tot strak zwart; er zit ongetwijfeld wat tussen.

De maximale belasting van dit 14 cm dikke matras ligt op zo’n 120 kg. Het maakt het matras geschikt voor een heel aantal personen. Wat het matras zelf weegt, blijft overigens onbekend. Dat is jammer, omdat het bijvoorbeeld best handig is om te weten hoeveel kg je boven je macht moet tillen. Of denk eens aan een volgepakte auto, elke kilo extra betekent ook extra benzine én een langere remweg.

#5 Ready Steady Bed Kids Opvouwbare matras

Prijs: €54,97

+ speciaal voor kinderen
– kinderen groeien, het matras groeit niet met het kind mee

Speciaal voor alle kleinkinderen, vriendjes en vriendinnetjes van zoons en dochters en alle andere kleine kinderen: het Ready Steady Bed Kids Opvouwbare matras. Als je het matras uitvouwt tot bed, dan kan je uitgaan van een breedte van 60 cm en een lengte van ‘slechts’ 168 cm. De dikte van het matras komt neer op een mooie 13 cm. Die 13 cm is opgebouwd uit het brandvertragende polycotton, dat ook veel ondersteuning en comfort biedt. Het hele matras is omhuld met een hoes van 45% katoen en 55% polyester. Het zou zelfs waterbestendig zijn: een fijn idee als je kleine nog niet helemaal zindelijk is. De hoes was je uit op een wasprogramma van 40 graden Celsius.

Gebruik je het matras niet als bed, dan kan je deze ombouwen tot een soort van stoeltje. Deze creëer je door de drie delen van het matras op elkaar te vouwen. Eén van die delen is overigens een stuk korter dan de andere twee. Hierdoor ontstaat er zelfs een soort rugleuninkje, waar het kind tegen aan kan zitten. Het kleine matras biedt naast een slaapplek, bijvoorbeeld een speelplek op vakantie of een plek om eventjes uit te rusten na een middag hard spelen.

In principe zou het matras voor jaren mee moeten gaan. Dit komt, volgens Ready Steady Bed, doordat het in de EU is gemaakt en daardoor voldoet aan de hoogste normen en standaarden. Dit is fijn, omdat het zonde zou zijn dat je hem na een jaar al niet meer gebruikt. Is je kind al wat ouder, dan is het wellicht niet heel verstandig dit kleine matras aan te schaffen. De lengte is namelijk niet zó lang dat het kind met het matras meegroeit. Houd het bij ongeveer een leeftijd tot 8 jaar en kijk vanaf daar naar wat anders. Slapen is namelijk ontzettend belangrijk voor een mens. Niet alleen om uitgerust wakker te worden, maar ook om je lichaam (van binnen) te laten herstellen van de dag ervoor.

Conclusie

Met één van bovenstaande matrassen geef je je logé een nacht om nooit meer te vergeten. Op een positieve manier dan wel te verstaan. Hij of zij zal redelijk comfortabel de nacht doorkomen. Natuurlijk is het niet hetzelfde als een vijf laags matras dat tegenwoordig in veel huishoudens te vinden is, maar het is zeker beter dan niks. De meeste logeermatrassen zijn zelfs opvouwbaar, wat ertoe leidt dat je ze makkelijk kan opbergen. Ook het verplaatsen zal zeer goed bevallen, mede dankzij de lichte gewichten, de draaghendels en de opvouwbaarheid. Lig jij in de tent niet eens op een halfbakken luchtbed, maar kan je zelfs een een twijfelaar ‘bouwen’.

Veelgestelde vragen

Bestaan er opklapbare/ opvouwbare logeermatrassen?

Maar natuurlijk. Deze zijn vaak in drie delen op te vouwen. De afmetingen met name in de lengte korter. Logischerwijs zal dan de hoogte wel drie keer zo hoog worden. Bedenk waar en hoe je iets wil opbergen, maar ook hoeveel ruimte er beschikbaar is. In een auto zal je kiezen voor de opgevouwen versie, maar misschien is er thuis op zolder prima ruimte.

Hoe kan ik een logeermatras schoonmaken en onderhouden?

Als het goed is, kan je in de meeste gevallen de matrashoes van het matras afhalen. Afhankelijk van het type stof, was je deze op een programma van 30 of 40 graden Celsius. Voor vlekken gebruik je een mild reinigingsmiddel en zachte doek. Verder is het raadzaam om een logeermatras gewoon op te maken hoe je dat met een normaal matras zou doen. Dus, gebruik een hoeslaken en zelfs een molton.

Hoe dik moet een logeermatras zijn?

De dikte van een logeermatras zal variëren, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en het beoogde gebruik. Over het algemeen wordt echter aanbevolen dat een logeermatras een dikte heeft van ten minste 10 tot1 5 centimeter. Dit zorgt voor voldoende comfort en ondersteuning voor de slaper. Er geldt over het algemeen: hoe dikker het matras, hoe meer comfort. Het is altijd goed om te overwegen wat het meest comfortabel en geschikt is voor de logeerkamer (en de behoeften van de gasten).

Hoe comfortabel is een logeermatras?

Waarschijnlijk is een logeermatras lang niet zo comfortabel als je eigen matras. Echter hoeft dat niet te betekenen dat je gelijk het idee hebt dat je op een paar bakstenen ligt. Met andere woorden: een logeermatras ligt prima. Vaak bestaan ze uit een soort schuimlaag en dat biedt comfort voor zowel rug-, zij- als buikslapers.