Lidl is natuurlijk een supermarkt, ook wel bekend van het beste groente en fruit, jaren op rij. Toch heeft deze levensmiddelenwinkel niet alleen maar eetbare producten. Ook technologie en huishoudelijke apparaten komen soms aan bod. Maar hoe zit het dan met de kwaliteit en waar komend deze producten vandaan? We leggen het allemaal aan je uit.
Wat is de Lidl?
De Lidl is in 1930 opgericht als groothandel in groenten en fruit. De eerste twee filialen in Nederland werden in oktober 1997 geopend. Inmiddels is de Schwarz-groep, waartoe de Lidl behoort, een van de grootste ondernemingen in de levensmiddelendetailhandel in Europa en ook daarbuiten. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom je vaak Lidl tegenkomt in landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
Lidl heeft ruim 440 winkels, 21.000 medewerkers en een grote naamsbekendheid. Mensen kunnen er terecht voor alle dagelijkse boodschappen. In de schappen kwamen langzamerhand ook steeds meer andere producten te liggen. Van planten tot complete tuinsets en interieur tot keukengerei. Het aanbod werd alsmaar gevarieerder. Ook is het aanbod van non-food steeds vaker seizoen gedreven. In de zomer zal je in de schappen andere producten tegenkomen dan in de winter. Lidl speelt daar goed in op de tijden van het jaar. Sinds 2016 kunnen klanten voor non-food artikelen ook terecht bij de Lidl webshop.
Kwaliteit van Lidl
De keten staat bekend om de lage prijzen, maar heeft altijd goede producten in huis en is dus al jaren de beste als het aankomt op groente en fruit. Toch zijn apparaten een hele andere tak van sport. Lidl is een discountformule die zich kenmerkt door eenvoud en eigen kwaliteitsmerken. Ze bieden een duidelijk assortiment en wisselen tijdens de actieweken van producten. Klanten kunnen bij Lidl inmiddels terecht voor zo’n 1800 basisproducten. Daarnaast is er dus een enorme keuze aan wisselende non-food producten. De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.
Webshop producten
Het hangt dus ook af van het seizoen waarin je shopt of er bepaalde elektronica beschikbaar is. In de zomer zal je meer koelkasten en barbecues tegenkomen en in de winter vaker straalkachels. Een mini koelkast kopen bij de Lidl moet je dus wel een beetje van tevoren inplannen. Toch komen deze type koelkasten vaak genoeg voorbij. Lidl verkoopt vaak elektronica of huishoudelijke apparaten van Silvercrest.
Mini koelkast
Een kleine koelkast of mini koelkast kan altijd handig zijn als een tweede koelkast, een koelkast voor bij het kamperen, op een andere plek in het huis of gewoon voor als je weinig ruimte hebt in huis. Een mini koelkast hoeft helemaal niet een slecht apparaat te zijn. Integendeel, dat het apparaat klein is, zegt niks over de inhoud. Een klein koelkast kan zelf een stuk beter zijn voor het milieu omdat deze minder stroom gebruikt. Daarnaast zijn er tegenwoordig heel wat mini koelkasten die het energielabel A hebben. Dan gebruik je weinig stroom en neem je ook nog op de duurzaamste manier stroom af. Een prima deal voor wat koud drinken en een plek om je etenswaren koel te houden.
Wanneer gebruik je een mini koelkast?
Een mini koelkast kan al heel wat producten verkoelen als je de koelkast goed indeelt en slim inkoopt. Een mini koelkast is daardoor perfect voor iedereen die weinig ruimte heeft, niet vaak thuis is en dus bijna niks in de koelkast heeft. Het is ook perfect voor studenten die op hun kamer hun eigen spulletjes koud willen houden. Of er alleen een drankkoelkast van willen maken. Handig voor in de bijkeuken of in het hok. In een minikoelkast passen prima een paar flessen fris of een aantal blikjes.
Een koelkast kan natuurlijk ook gebruikt worden voor andere spullen dan alleen etenswaren of drinken. In veel gevallen hebben mensen ook een kleine koelast voor spullen die op bepaalde temperatuur moeten blijven. Daarbij kan je denken aan bepaalde medicijnen of icepads, maar ook verzorgingsproducten of skincare producten. Er zijn zelfs speciale make-up minikoelkasten met een verlichte spiegel aan de voorzijde, zodat je je gelijk kan opmaken. Andere minikoelkasten zijn wat simpeler qua uiterlijk. Vaak zit er in een minikoelkast geen vriesvak, maar er zitten koelkasten tussen die een klein vriesvakje hebben. Als je wel een koelelement nodig hebt, moet je daar even extra opletten bij de aankoop.
Silvercrest
Bij Silvercrest moet je denken aan een goed gevestigd merk in allerlei apparatuur. De supermarkt Lidl verkoopt heel vaak producten van het merk Silvercrest. Het merk is niet al te duur en past dus goed bij de formule van Lidl. Doordat ze hun producten op dezelfde manier inkopen zoals de food-afdeling, kan ook de elektronica en huishoudelijke-afdeling goedkoop in de verkoop. Silvecrest heeft ook apparaten zoals koffiezetapparaten, staafmixers, wafelijzers, eierkokers, naaimachines en luchtverfrissers. Veel keukenapparatuur dus, maar ook andere handige machines voor in huis.
Afmetingen
Niet elke minikoelkast is dezelfde. Er zijn er veel te krijgen, in verschillende maten en kleuren. De grootste verschillen zitten natuurlijk in het uiterlijk, maar voornamelijk ook in liters. In sommige mini koelkasten gaat maar 10 liter, anderen kunnen 47 liter kwijt. Ook dat is dus een aspect waar je rekening mee moet houden tijdens de aanschaf. Het spreekt voor zich, maar soms kan een minikoelkast een stuk groter lijken op foto’s in een webshop, dan hij daadwerkelijk in het echt is. Altijd even goed checken dus.
Energielabel
Een mini koelkast is ongeveer 2,5 keer zo zuinig als een koelvriescombinatie. De meeste mini koelkasten hebben een energielabel A++ of A+, waardoor ze niet veel stroom verbruiken. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te verplaatsen en nemen ze natuurlijk weinig ruimte in beslag. Een mooie combinatie voor in huis.
De kosten
Een mini koelkast verbruikt gemiddeld zo’n 100 watt per uur. Dit is ongeveer €0,20 per dag of €6,20 per maand als je het omrekent. Gebruik je de kleine koelkast vaker? Dan is het verstandig om een energiezuinige koelkast te kopen. 100 watt stroom is ongeveer hetzelfde als een normale koelkast, maar omdat een mini koelkast kleiner is, verbruikt hij minder energie per vierkante meter dan een normale koelkast. Daarnaast zorgt de ingebouwde compressor ervoor dat de mini koelkast sneller afkoelt en minder elektriciteit gebruikt. Daardoor is de mini koelkast uiteindelijk wel een stuk zuiniger dan een grote koelkast.