Hier moet je aan denken als je een energiecontract wil afsluiten

Ieder huishouden moet een energiecontract afsluiten. Hiermee kun je namelijk gas en stroom ontvangen van een energieleverancier. Wel moet je een energiecontract afsluiten die goed bij jouw situatie past, dus je moet wel op een aantal zaken letten als je zo’n contract wil afsluiten. We zetten hieronder een aantal punten op een rij waar je aan kunt denken bij het afsluiten van een energiecontract.

1. Energieleverancier kiezen

Energie aanvragen gaat gepaard met het kiezen van een energieleverancier. Er zijn verschillende energieleveranciers waar je een energiecontract kunt afsluiten. Het is belangrijk om je te verdiepen in deze energieleveranciers. De energieleveranciers kunnen namelijk verschillen op een aantal punten. Denk bijvoorbeeld aan de reviews van de energieleverancier. Zo moet een energieleverancier betrouwbaar zijn, maar het is ook belangrijk dat de energieleverancier een goede klantenservice heeft. Dit kun je doen door reviews door te lezen van de energieleveranciers en deze met elkaar te vergelijken. Met energie vergelijken krijg je een goed beeld welke energieleveranciers het beste uit de bus komen.

2. Hoeveelheid energie en gas

Als je een energieleverancier hebt gevonden die bij jou past, is het belangrijk dat je gaat berekenen hoeveel je gaat verbruiken. Zo moet je berekenen hoeveel gas je verbruikt, maar ook hoeveel stroom je verbruikt. Met het gemiddelde van hoeveel je verbruikt aan gas en energie kun je achterhalen hoeveel je ongeveer maandelijks aan premie moet betalen aan de energieleverancier. Bij de ene energieleverancier is dit meer dan bij de andere; daarom loont wat betreft dit punt ook vergelijken weer. Houd er rekening mee dat je in een energiecontract niet alleen betaalt voor gas en stroom: je moet namelijk ook een aantal vaste kosten betalen zoals de leveringskosten.

3. Duurzaam

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar waar de stroom van de energieleverancier vandaan komt. Sommige energieleveranciers leveren namelijk groene stroom. Daarnaast leveren sommige energieleveranciers ook een deel groen gas, wat ook weer een duurzame keuze kan zijn. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, is het een goede tip om hier dan ook zeker voor te kiezen.

4. Een vast, dynamisch of variabel contract

Vraag jezelf ook af of je een vast, variabel of een dynamisch contract wil afsluiten. Met een vast contract zit je voor een bepaalde periode vast aan een energiecontract en daarmee heb je ook te maken met vaste tarieven. De tarieven voor gas en stroom worden dan vastgezet op het moment dat jij een energiecontract afsluit.

Met een variabel contract heb je daarentegen te maken met variabele tarieven, die twee keer per jaar kunnen veranderen. Ook heb je hier geen vaste looptijd.

Bovendien heb je ook nog een dynamisch contract: dit is een contract waarbij de tarieven zelfs elke dag kunnen veranderen. Een dynamisch contract wordt niet door iedere energieleverancier. Het is slim om je hierin te verdiepen en wat voor jou het meest gunstig is. Wil je bijvoorbeeld veel vastigheid, of is het juist mogelijk om stroom te verbruiken op de momenten wanneer de tarieven het laagst zijn?

5. De voorwaarden

Aan een energiecontract zitten vaak ook bepaalde voorwaarden verbonden. Het is ook een goede tip om je hierin te verdiepen. De voorwaarden kun je vooraf al vaak inzien als je energieleveranciers aan het vergelijken bent. Op basis van de voorwaarden kun je de energieleveranciers dus ook weer vergelijken. Zo kunnen bijvoorbeeld in de voorwaarden staan dat je te maken hebt met bepaalde opzegvergoedingen, of aan wat voor termijn je vastzit bij het afsluiten van een energiecontract. Dit soort punten zijn namelijk van groot belang als je een energiecontract gaat afsluiten: je wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. En dat kun je zo veel mogelijk voorkomen door je goed te verdiepen.